Katwijk aan den Rijn

Katwijk aan den Rijn

 


module van de turfmarkt en de rijnstraat
Katwijk is de plaats waar ik mijn hele leven al woon. Mijn wieg stond in de Rijnstraat. In mijn jeugd jaren reed de blauwe tram nog door de straat. De roskam vond ik altijd al een mooi gebouw en dat is ook het eerste gebouw wat ik zelf gemaakt heb. Ik kreeg een luchtfoto van het gebied rond de Roskam die gemaakt was door de Engelsen een paar jaar na de tweede wereldoorlog.

 


luchtfoto katwijk rond 1949

 

Het beeld sprak mij zo aan dat dit mijn eerste trammodule is geworden. Een groot aantal van de gebouwen van toen staat er nog en van diegene die verdwenen zijn (mijn ouderlijk huis) bestaan nog redelijk goede fotos. De module is regelmatig in de omgeving hier gepresenteerd en door gebruik behoorlijk achteruit gegaan. Het museum van Katwijk wilde graag deze module in zijn collectie hebben en ondertussen zijn de technieken op verschillende gebieden zo verbeterd dat we de module weer eens grondig moeten gaan renoveren. De Roskam is onderandere gesneuveld tijdens het vervoer en dus moet dit gebouw herbouwd worden. De bomen zullen vervangen worden met betere exemplaren die met silflor worden gebouwd. De straat en stoep gaan met de plotter gemaakt worden. De module wordt uitgebreid met meer huizen de halte met het passeerspoor en de brug over de Oude Rijn.

 

 

>
de de uitbreiding richting de halte waar het passeer plaats was in het spoor

 

 

de brug over de rijn welke werkend moet worden

Je pakt een hard penseel en gaat het model insmeren met de poeders. Soms veel poeder aan het penseel en soms heel weinig. Daardoor krijg je ook weer nuances op het model. Ik heb hier de kleuren groen, zwart, oranje (roest), wit, sienna, bruin en terra voor gebruikt.

 

 


mijn ouderlijk huis tegenover de roskam, toen het een kroeg was geworden

Nog wat oude plaatjes van de module voor de komende renovatie

 

de tram passeert de roskam richting Katwijk Zee

De modellen van de panden in de rijnstraat