Plan U: De Verlichting

Plan U: De Verlichting

Hoewel de onderdelen voor de binnenverlichting niet tot de plotsets behoren, is er bij het plotten van de spanten wel rekening mee gehouden.

Vanwege de opbouw van de bakken is er weinig tot geen ruimte voor conventionele, kant en klaar binnenverlichting. Om dit model toch met een realistische binnenverlichting uit te voeren is een zelfbouw verlichting ontworpen.
Er wordt gebruik gemaakt van in totaal 16 sunny white 3mm leds. Deze worden op een strip direct in de plafonds gemonteerd. De bedrading wordt aangebracht en getest. Dit moet voor het dak er op gaat, daar de bedrading en solderingen dan niet meer bereikbaar zijn !

Lees hier verder over hoe de binnenverlichting wordt opgebouwd.

Uit een plaat 2mm styreen worden strippen van 8mm gesneden. Over het midden (4mm) wordt een lijn getrokken. Teken met behulp van een spant de plaats af waar de strip moet komen.

De spant heeft een uitsparing van 9 bij 2.1mm. Er is dus enige speling voor het geval de strip niet helemaal recht is, of recht is geplakt. Aangezien we weer met een groot vlak te maken hebben, komt de Uhu Plast weer in actie. Als alles goed gegaan is, is een strakke strip precies over het midden van het plafond het resultaat.

Hier de onderdelen die verlicht gaan worden en die gaan verlichten :).

16 stuks 3mm Sunny White ledjes en wat decoderdraad in de juiste kleuren.

De kleuren corresponderen met de + (blauw), F1 (groen) en F2 (paars).

De verlichting wordt dus separaat schakelbaar in de verschillende bakken. Na netjes de plek waar de ledjes moeten komen te hebben uitgemeten, eerst voorboren met 1.5mm in een handboortje.

Dan van binnenuit opboren tot 3mm. Hier met een accuboor.

Alle gaatjes voor de leds zijn geboord.

Dan voorzichtig de leds er in duwen. Gebruik deze foto om de polariteit van de leds te bepalen. De anode (+) van de led is het lange pootje.

Omdat we steeds 3 leds (4 voor de mBDk) in serie zetten is het handig de leds op de aangegeven wijze te plaatsen.

De B en ABk hebben 2 onafhankelijke groepen van 3 leds.
Om de bedrading richting bodem, waar de voeding en voorschakel weerstand komt, te geleiden, is er een gaatje geboord vanuit een uiterste hoek van het balkon, waarom ? Dat zien we 3 foto’s verderop !

Om de kappen makkelijk van de bodems te kunnen scheiden, zonder allerlei bedradings perikelen, gaan we stekerverbindingen maken en gebruiken.

Eerst worden van een strook contactstrippen (male en female) ‘plakjes gesneden. Dit gaat handig met een cirkelzaag blad in b.v. de Proxxon of Dremel.

Neem een strip styreen van 0.5 x 6.5mm en lijm daar met industrielijm de female delen op. Richt deze uit aan 1 zijde, daardoor creëren we voldoende afstand tot de wand bij het plaatsen in de bak.

Na uitharding, snijden we de delen los. De male delen kunnen weer gemonteerd worden. We hebben nu een stekerverbinding gemaakt, die we met normale styreenlijm in de bak kunnen bevestigen.

Het plaatje wordt aan de binnenkant van een balkonwand gelijmd. Het overstekende stukje styreen strak tegen de buitenwand, de pennetjes van het male deel op gelijke hoogte met de onderkant van de tussenwand.

Hier zien we de ‘depot-voeding’ aangesloten. Dit voor het testen van de solderingen en de ledjes.

Let Op: Neem in de ‘depot-voeding’ een weerstand van 560ohm op ! (bij 14v voedingsspanning, een normale analoge rijtransformator) Alle bedrading vastgesoldeerd. Soldeer de draden zo dicht mogelijk bij de led, zonder natuurlijk het styreen te smelten !

Testen in deze fase is echt noodzakelijk, ledjes kunnen gewoon kapot zijn bij aflevering !

We overtuigen ons er van dat alle leds mooi gelijkmatig stralen.

Kijk ook of het er van de zijkant gezien goed uitziet. Eventuele onregelmatige verlichting kan wat aangepast worden door de ledjes wat meer of minder door het plafond te laten steken.

Als alles naar tevredenheid is, knip dan de aansluitdraden van de leds op ong 1.5mm vanaf de led af.

Als je het hier gebruikte kleurenschema gebruikt, ontstaat er nooit onduidelijkheid over wat wat is.

Het mooi strak vastlijmen met PlasticWeld is meer dan alleen cosmetisch.
Het zorgt er ook voor dat er tussen plafond en dak geen bewegende delen zitten. en als de draden niet kunnen bewegen, is de kans op breuk van een soldeerverbinding nihil.

De andere zijde.

Merk op dat de leds inderdaad in serie staan !

In de categorie sfeerplaatjes, maar ook om aan te geven dat de leds met 60graden stralingshoek een mooie gelijkmatige verlichting opleveren.

Ten opzichte van het prototype, waar ‘Kruidvat’ leds gebruikt zijn, is de kleur ook een stuk beter.

Ook vanuit vogelperspectief is de mooie, gelijkmatige verlichting te zien.

In het donker is het goed te zien dat de Sunny White leds geen last hebben van blauwzeem.

Het bedradingsschema van de B-bak.

De B-bak heeft in de middenafdeling een iets grotere led-afstand. Ook dat is dankzij de 60 graden straalhoek van de leds geen probleem.

De ABk was als laatste aan de beurt.

Hier een overzicht van de bedrading van alle drie de bakken.

Een proefje op een niet witte ondergrond. Het reflecteert duidelijk minder, in ieder geval bepaalt de kleur van de vloer dus zo meteen voor een groot deel de ‘kleur’ van de verlichting.

Tot zover de binnenverlichting van de bakken. Nu dit is afgerond kan verder gegaan worden met de daken van de mBDk, B en ABk

De bakken Verlichting De inrichting Het dak De bodems De aandrijving en de draaistellen De bedrading en electronica De ramen en het glas De koppen Onderdelenlijst Het model gesuperd Opschriften