Vervuiling van een kalkwagen

Bij deze weathering maken we gebruik van de volgende items

  • tamiya verf (XF1, XF64)
  • Tamiya weathering stick (kleur snow)
  • Tamiya weathering master B

 

 

Een stap voor stap verhaal over het vervuilen van een kalkwagen.

De kalkwagen van Roco in schone toestand.

Het afplakken van de opschriften en NS-vignet. Middels tape en hobbymes,de tape is in dit geval 10mm van Tamiya.

Middels airbrush,zwarte matverf(Tamiya XF1) verdunt met Reducer 4010 van Autoaircolors wordt een transparante zwarte laag op de draaistellen en bij de buffers aangebracht. Dit is eigenlijk een soort grondlaag om de latere kleuren beter uit te laten komen en om de plasticglans op de draaistellen weg te werken.

Met airbrush en Roodbruine verf (Tamiya XF64) weer verdunt met Reducer4010 van Autoaircolors (1of 2 druppels is voldoende), wordt het “remstof” geimmiteerd, dit ook weer transparant.

De belangrijkste stap het “kalken” van de kalkwagen. Met gebruikt hiervoor de Tamiyaweatheringstick(kleur snow) en oude harde penseel (bij voorkeur een half versleten exemplaar). Waar men normaal het kleverige krijt middels de stick aanbrengt,op bij rupsbanden van tanks als immitatie van aangekoekte sneeuw,gebruikt men nu de harde penseel,men veegt wat krijt van de stick en daarna begint men te tamponeren en vegen op de kalkwagen. Door een half versleten exemplaar te bruiken verkrijgt men een enigzins korrelige/pokdalige stuctuur,doe gerust de bordessen en handwielen ook op deze wijze. De weathering mag best grillig zijn en breng bij meerdere wagens verschillende gradaties aan,dat geeft een heel mooi effect als men deze wagens in een “bloktrein” inzet.

Het resultaat van Foto5 maar dan helemaal bewerkt met penseel en weahteringsstick,bij de vorige foto heb ik bewust de kopse kanten niet behandeld om het contrast te laten zien.

Met harde penseel en Tamiyaweatheringmaster wordt de wagen verder gekalkt, zo brengt wat highlights en kan nog wat extra’s toevoegen aan de diepere gedeeltes. Hier wordt ook weer de kleur snow gebruikt.

Men verwijdert eerst voorzichtig de afplaktape. Daarna gaat men met de airbrush en witte verf(Tamiya XF2) een transparante witte waas aanbrengen, doe dit ook bij de opschiften,in dit geval heb ik het woord vrij gehouden om het contrast te laten zien. Doe hetzelfde met de binnenkant.

Het contrast tussen 2 wagens waarbij ik mezelf bij de linker wagen helemaal uitgeleefd heb, heb ik mezelf bij de rechter wagen ingehouden en eigenlijk meer soort van Drybrush aangebracht. Dit geeft variatie als deze 2wagens met 19andere exemplaren in een “bloktrein” bij RailZ over de baan rijdt.

Eventjes een close up van de binnenkant.

Hier het eindresultaat.