Weerstandsolderen

Een tijdje geleden heb ik mijn weerstand soldeerapparaat uitgeleend aan Michel die de 5800 van messing ging bouwen. Hier zijn ervaringen.

Goed  de voordelen:

  • Het gaat enorm snel; op schone te solderen onderdelen soldeerpasta aan brengen, messing onderdelen op de metaalplaat, stift er tegenaan, voetpedaal indrukken en na enkele seconden vloeit de soldeer en is de las gemaakt. Doe je het verkeerd dan is het ook na enkele seconden weer los.

Het heeft mijn voorkeur gekregen boven lijmen.

  • Weinig soldeertin nodig. Meestal gebruik ik een puntje soldeerpasta aan een tanden-stoker. Harskernsoldeer werkt ook uitstekend en kan in kleine stukjes (2 mm) worden neergelegd voor de koolstofstift. Na verwarming vloeit het vervolgens uit en er blijft ondanks de kleine hoeveelheid meestal over.

De verbindingen met harskernsoldeer zijn wel steviger dan met pastasoldeer.

  • De warmte is zo enorm plaatselijk dat de materialen bijna gewoon vast te houden zijn  met de hand. Doordat het zo plaatselijk is kan er ook nog reparatiewerk gedaan worden na het schilderen.
  • De apparatuur is direct te gebruiken, geen opwarming en instellingen nodig.

Hoe werkt het nou eigenlijk.
Het apparaat bestaat uit twee spanningcircuits. Het primaire zijde is de 230V kant, deze bestaat uit een schakelaar, instelknop of dimmer, een weerstand en transformator.
In de trafo worden de circuits gescheiden en kan er met het secundaire circuit gewerkt worden. Als het ware gaan we kortsluiting maken in dit circuit.
Je kent het wel; als je een koperdraadje op de rails legt wordt deze warm en na een seconde wordt de stroom onderbroken door de zekering/bimetaal in de trafo, het is nu juist de kunst om deze warmte te gebruiken om mee te solderen.

Door nu i.p.v. het koperdraadje een koolstofstift te gebruiken gebeurt er het volgende: Weerstand solderen.
Het weerstand solderen is makkelijk en kan gebruikt worden voor het grote werk. Het gaat enorm snel en het werkt op de plek waar je het ook wil.
Daarnaast kan je het vermogen regelen en daardoor is het toepasbaar voor veel soldeer-werk.  Ik heb slechts één nadeel ondervonden en dat was de dikte van de koolstofstift. Hierdoor was ik weer aangewezen
Door de kleine weerstand in de stroomkring is de stroomsterkte hoog en ontstaat er veel warmte op de plek waar nog wel weerstand is. Dit is dus in de koolstaaf en de onderdelen die je wilt solderen. De warmte is bij de punt van de koolstofstaaf het hoogst en dat is nu juist de plek waar we willen solderen.

Dit is natuurlijk een spannend punt waar enorm veel stroom vloeit en waardoor er snel een gaatje gebrand kan worden. Ook is het mogelijk dat er een vlamboog ontstaat door een vonkje als je de onder spanning staande koolstofstift van het werk haalt.
Om dit te voorkomen schakel je de stroomkring met het voetpedaal in en uit.
Bijkomend voordeel is dat je de stift op de plek kan houden die je niet gesoldeerd hebt en de las kan afkoelen. Heel handig want hoe vaak laat deze niet las als je de bout van het werk afhaalt.

Gesoldeerd frame het soldeerwerk is bijna niet te zien, de L-profielen zijn gesoldeerd aan de messingplaat.

 

 

 

 

 

Op de zijkant van de frameplaat zie je een soldeerpuntje door het niet op tijd uitschakelen van de spanning met het voetpedaal.


De huif is ook gesoldeerd  aan de kopse kanten d.m.v. weerstandsolderen.

Succes.