Washes

Een wash is een sterk verdunde verf. Vaak in de verhouding van 5% verf en 95% verdunner. Je kan hiervoor alle soorten verf gebruiken maar de meest populaire verf hiervoor is olie verf. Belangrijk is dat de wash de onderliggende verflaag niet aantast. De wash moet van een andere verfsoort zijn als de laklaag op het model Vaak brengen we daarom eerst een beschermende laag of een vernis aan voordat we gaan beginnen.

Het doel van een wash is het accentueren en creëren van diepte van de details aan het model. Dit effect kan je versterken door het gebruik van drybrushing om details op te laten lichten. Hiermee wordt het effect van schaduw en licht versterkt.

Het verschil met filters is dat de wash selectief op het model wordt aangebracht  en is ook donkerder van kleur met als doel delen donkerder te maken en wordt daarom uitgevoerd met een klein kwastje. Een filter wordt over het totale oppervlak aangebracht en is een andere kleur (net als een filter wat we in de fotografie gebruiken). Een wash wordt aangebracht op een glans of zijde glans oppervlak en een filter wtdt het best aangebracht op een mat oppervlak.

Hieronder wat filmpjes die de techniek demonstreren

  • film van AK interactive over Washes

  • film van Ammo by Mig Jimenez Aircraft over een panel line wash op enamel gebaseerde washes

  • film van Citadel – Great guide plastic models How to use washes oil, tamiyapanel line accent color

Terug naar hoofdpagina vervuilen

terug naar  product pagina vervuilen