Wet Palette

 

Model

Als je met acryl verven wil gaan schilderen loop je tegen het probleem aan dat je verf snel uitdroogt en daardoor moeilijk te gebruiken is voor de kwast. Dit komt omdat de verf snel droogt. Wat je wil is dat de verf vochtig blijft waardoor hij keurig te verwerken blijft met de kwast. Hiervoor is een wet palette bedacht. je kan hem kant en klaar kopen of je kan hem zelf maken. Fysiek is het een vochtkussen of schuim, met een semi-permeabel papierpalet erop, verzegeld in een koffer.

Een wet palette is simpel te maken met een afgesloten plastic container met een spons en daar bovenop bakpapier. De spons dient om het bakpapier vochtig te houden zodat het oppervlak. Zorg bij een zelfgemaakte palette dat de spons en het bakpaier nooit de randen raken. Door het vocht kunnen ze de opstaande rand raken waardoor ze gaan opkrullen en je daardoor je vlakke oppervlak verliest.

 

Gebruik

Maak je spons goed vochtig maar zorg dat er geen overtollig water blijft staan in de bak. Leg daarna het bakpapier op de spons en zorg dat het water er goed intrekt. Zodra het bakpapier vochtig genoeg is kan je de verf op het papier aanbrengen. De verf droogt nu niet uit. Schud eerst je pot verf goed. Wanneer ze niet worden gebruikt, kunnen verven ‘afscheiden’ en dit maakt hun consistentie slecht. De pallet zorgt voor een gecontroleerde capillaire werking van het papier of membraan en voor voldoende vocht om te voorkomen dat de verf uitdroogt. Terwijl ik op het paletoppervlak ben, test ik graag de consistentie. Met een penseel haal ik het graag door de verf om het glad te strijken en onzuiverheden op te sporen. Verstandig is om meteen al je kleuren verf aan te brengen op het pallet. Je kan nu kleuren mengen op het pallet. Als je klaar bent box luchtdicht afsluiten dan blijft de verf nog een tijdje houdbaar, zolang deze maar vochtig blijft.

 

Het gebruik van metallic verven kan voor vervuiling van je pallet zorgen. De kleine metaalvlokken kunnen in dingen sijpelen die je niet wilt. Na verloop van tijd verliezen hydratatiepapieren hun werkzaamheid – dat is wanneer metallic lakken de rest van het palet kunnen aantasten. Gebruik metallic lakken op nieuwere papiersoorten en membranen. De herbruikbare membranen van Redgrass Games zijn vooral goed voor metallics. Vermijd te veel water op uw natte palet, waardoor metallics in andere lakken kunnen ‘bloeden’.

Schoon maken van de palette

Meestal is eenvoudig warm zeepsop voldoende. Was je paletcontainer met de hand. Hardnekkige acrylverf, die volledig is uitgehard, kan worden afgeschraapt of afgepeld. Na verloop van tijd kunnen er vlekken ontstaan. Dit zijn echter uiteindelijk cosmetisch, dus deze kunnen blijven zitten zonder dat ze de prestaties te beïnvloeden. Het wordt afgeraden om zeer heet water te gebruiken of de behuizing en het schuim in de vaatwasser te reinigen.

Een beschimmeld palette

Bacteriën en schimmels zijn natuurlijke  onderdelen van het leven.Zelfs iets ‘schimmelwerend’ als het RGG-schuim kan niet voor 100% schimmelwerend zijn. Ik raad je aan om uw water regelmatig te verversen, dagelijks in warme omstandigheden. Het is een goed idee om twee sponsen te hebben: één in gebruik en de andere voor gebruik tijdens het schoonmaken. Het schuim reinigen met een warm zeepsop zou voldoende moeten zijn om de meeste schimmels te vernietigen. Als dat niet lukt, probeer dan te weken in een azijnoplossing. Hetzelfde geldt voor eventuele schimmelgroei op de paletcontainer.