3D scannen en printen van personen

Je kunt een 3D object tekenen maar je kan ook een model krijgen door middel van scannen. Deze techniek doet nu ook zijn intrede bij de hobby. Zo kan je een standbeeld of ornamenten op een gebouw scannen. Je kunt zelfs als je wilt een heel gebouw laten scannen, maar dat loopt aardig in de papieren. Je kan jezelf laten scannen en laten printen zodat jezelf een onderdeel van je eigen model baan wordt.

 

Procedé

Je kan in een cabine gaan staan die met heel veel camera”s is uitgerust. Je gaat in de gewenste pose staan en er wordt een opname gemaakt met al die camera’s. Het voordeel van dit procedé is dat je makkelijker een moeilijke stand kan innemen omdat je niet zo lang hoeft stil te staan.

Je kan ook het figuur scannen met een handscanner. Dit neemt langer in beslag omdat je telkens maar een klein deel van de persoon scant.

Wanneer de scan gemaakt is moet deze nabewerkt worden in de computer omdat deze nooit perfect is. Je moet ontbrekende stukken aanvullen of andere onderdelen weghalen bv steun stukken voor een stabiele stand. Nadat  de bewerking klaar is kan het model geprint worden door een 3D printer.

Mocht je zelf geen scanner hebben dan kan je met het programma Make Human personen zelf ontwerpen. Er zijn veel variabelen dus je kan personen die je wilt ontwerpen redelijk benaderen.

Je kan ook met zelfgemaakte foto’s of filmpje een 3D model genereren

 

Hier een filmpje gemaakt op de beurs. De figuren worden met een handscanner gescand

Leveranciers

AVT kwam voor het eerst met deze techniek op Ontrax 2016.

Ze zijn nu met hun nieuwe scancabine ook weer aanwezig op Ontrax 2020. Je kan je dan laten scannen en een poppetje voor 55 euro.Voor railhobby lezers zelfs 45 euro. Op hun webshop kan je al gescande figuren bestellen. De prijzen liggen tussen de 1,50(N), 2,50 (Ho) tot 24,50 (schaal G) voor een ongeschilderde figuur.

Verschillende eindproducten van de scans

Hier staat Ted in verschillende schalen en met verschillende materialen geprint. De verschillende materialen bepalen de nauwkeurigheid van het eindproduct.

 

In Engeland brengt Modelu verschillende figuren op de markt. De kosten van een ongeschilderd figuur zijn tussen de 4,5 en 30 pond afhankelijk van de schaal waarin je het model geprint wil hebben. Ze hebben veel figuren o.a bemanning voor de stoomlocomotief , verschillende beroepen en mensen in verschillende tijdperken. De figuren zijn geschilderd door Caludia Everett. Zij schildert op bestelling figuren vanaf schaal O.

3D gescande figuren zijn ook te krijgen bij

In Nederland kan je de figuren laten beschilderen door Geke van Petegem. Ze kan ook eventueel de bestelling verzorgen van de figuren die je wil hebben en door haar wil laten beschilderen.