Tips voor het bouwen met styreen

 

Styreen is de meest gebruikte naam van ethenylbenzeen. Bij kamertemperatuur is het een kleurloze vloeistof die sterk ruikt. Styreen wordt verwerkt tot een groot aantal verschillende kunststoffen. De belangrijkste hiervan is polystyreen. Het materiaal waar we allemaal de mooiste dingen bouwen. Het bouwen wordt ons makkelijk gemaakt omdat het in allerlei bruikbare vormen voor de modelbouw wordt aangeboden. In platen van verschillende diktes en structuren en vele soorten stroken en profielen zodat bijna iedere vorm te maken is. We verlijmen het polystyreen met een oplosmiddel of met secondelijm om zo tot ons gewenste resultaat te komen.

Het leuke van bouwen met styreen is dat je iets unieks maakt waar er geen twee van zijn gemaakt.

 

Hulpstukken voor het bouwen met polystyreen

Buiten de verschillende platen en structuren zijn er heel veel hulp instrumenten om dit materiaal te verwerken naar de vorm die wij willen hebben.

Snijmat

Een snijmat wordt gebruikt om de ondergrond te beschermen. Tevens zorgt het ervoor dat het snijmes minder snel bot wordt.

Chopper

 

Door de aanzetten die erbij geleverd worden. kunnen we onder een exacte hoek van 90, 60, 45 of 30 afsnijden. Tevens kan je ook alles met een gelijke grote afsnijden.

Messen

Je kan met allerlei verschillende messen snijden. Hoe scherper het mes hoe makkelijker de snede gemaakt wordt. Je hoeft niet altijd volledig door te snijden. Je kan na een snijden een rechte lijn langs deze lijn het styreen afbreken. Belangrijk is dat je niet in een keer wil doorsnijden. Hoe groter de kracht die je gebruikt met snijden hoe groter de kans dat je uitschiet. Beter een aantal keren met zachte druk dan een keer met grote druk.

Haaks snijden

met dit zelfbouw apparaat van twee messing stroken snij  je altijd haaks.

Snijpasser

Met dit apparaat kan je delen van of een hel cirkel snijden. Hoe kleiner de cirkel wordt hoe moeilijker de uitvoering hiervan.

Lijmspray en papier

Voor kleine onderdelen die moeilijk te hanteren zijn kan je een tekening van de vorm op papier maken.  Je plakt het papier op een stevige ondergrond en spuit het daarna licht in met lijmspray. Hierdoor krijg je een kleverig oppervlak. Daar leg je dan je onderdelen op en verlijmd ze daarna met de lijm voor styreen. Laat de verbinding goed uitharden en haal daarna het papier los van de ondergrond. je kan dan je onderdelen van het papier los pellen.

Klemmen

Met klemmen zet je een lijmverbinding onder spanning vast waardoor het de tijd heeft om uit te harden. Je kan hier alle soorten klemmen voor gebruiken zelfs wasknijpers.

Glasplaten

Deze zijn erg handig om meerdere lagen die in totaal vlak zijn recht te laten uitharden. Glas is namelijk helemaal vlak. Leg tussen de vlakken de lagen styreen en daarna iets zwaars op de bovenste glasplaat. Laat het minimaal 24 uur uitharden nadat je de lagen verlijmd hebt. In die tijd komt de oplossing van het materiaal weer terug in z’n vaste vorm. Omdat het geen kant op kan krijg je een keurig vlak en stevig geheel.

Plotter

Met een plotter zet je een tekening om naar snij of graveer lijnen in het styreen. De snijlijnen gaan nooit helemaal door het styreen heen omdat dat de onderlaag en het mes zouden beschadigen. Een consumenten apparaat hiervoor is de de Cameo Silhouette 3.  Er zijn ook meer geavanceerde flatbed plotters maar dan zit je in een andere prijscategorie.

Frees

Met een frees kan je ook styreen snijden. Het toerental moet niet te hoog zijn want anders smelt het styreen en je moet ook niet in een keer te veel willen afnemen van het styreen. Er zijn veel zelfbouw apparaten hiervan op de markt te krijgen. Belangrijk is dat je stevige en stabiel assen hebt waarlangs de frees beweegt. Het principe is het zelfde als de plotte. In plaats van een mes gebruik je hierbij een frees. Hoe kleiner de frees hoe kwetsbaarder deze is in het gebruik en je hoeken zijn altijd rond.

Lijmen

Het lijmen van styreen doen we met oplosmiddelen of met secondelijm. De oplosmiddelen kunnen in vloeibare of gel vorm aangebracht worden. De dikte en structuur van het materiaal bepaald of we met oplosmiddelen kunnen werken. Hoe dunner namelijk het materiaal is hoe groter de invloed van het oplosmiddel is. Het vervormt namelijk het oppervlak en indien het erg dun is vervormt het zodanig dat de oorspronkelijke structuur verdwijnt. Heb je een heel fijne structuur dan kan deze ook verdwijnen door het oplosmiddel. In deze gevallen gebruiken we dan secondelijm.

Oplosmiddelen zijn in gel vorm de lijm die je van Revell of Faller kan kopen. Vloeibare middelen zijn onder andere bisonkit verdunner of methyl ethyl keton. Deze oplosmiddelen zijn wel giftig dus in een goed geventileerde omgeving werken is eigenlijk wel een must. Als seconde lijm kan o.a. Pattex Special Polystyreen gebruiken.

 

Hoekmagneten

Met deze magneten die aan de binnen en buitenkant van je object aan elkaar klikken krijg je een stabiele verbinding. Deze kan je dan rustig met lijm aan elkaar vastzetten. Ze zijn met een vast hoek van 90 graden (PPR-SS-02) of volledig instelbare hoek(PPR-SS-05) verkrijgbaar.  Ze zijn van het merk Proses.

Liniaal

De meest handige liniaal is die met een rubberen strook aan de onderkant voor grip tijdens het snijden.

Perforator

Met een perforator maak je een perfecte snede van het geen je wilt maken. Er zijn perforators die blaadjes voor bomen snijden. Voor fijne details heb je speciale perforators om bouten en moeren te maken. Deze worden gemaakt door RP Toolz.

Plakband

Met plakband zet je dingen vast voor onder andere passingen om te controleren of je alles goed gemaakt hebt. Je kan soms ook met dubbelzijdig plakband lagen op elkaar zetten. Hoe langer je deze verbinding  laat bestaan hoe steviger deze wordt.

Schuifmaat

Met een schuifmaat kan je maten exact overbrengen naar bijvoorbeeld een volgende laag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metselverbanden in A4