3D printers

 

In de hobby komen steeds meer nieuwe technieken beschikbaar tegen een betaalbare prijs. We kunnen snijden, laseren en er komen steeds meer 3D printers tegen een betaalbare prijs op de markt. Door deze technieken heeft de hobby weer een toekomst gekregen. De jeugd is namelijk wel geïnteresseerd in deze technieken. Er zijn verschillende printers elk met z’n eigen nadelen en voordelen. Ze werken ook allemaal met een andere manier naar het eindresultaat. Belangrijk voor de hobby is een glas oppervlak van de printen.

Soorten 3D printers die betaalbaar zijn voor de hobby

 

De filament printer.

Deze methode gebruikt thermoplastics om te printen. Deze filamenten worden verhit en via een nozzel op een oppervlak aangebracht. De plastics die we hier voor gebruiken zijn:

  • PLA
  • ABS
  • PETG
  • TPE
PLA

Dit filament wordt het meest gebruikt voor de hobby. Het wordt gemaakt van zetmeelrijke planten. Ze zijn in veel kleuren verkrijgbaar. Tijdens het printen komt er een zoete lucht vrij. De temperatuur om te printen ligt lager dan bij ABS. Het geeft veel detail. Het heeft ook een meer glans oppervlak in vergelijking met ABS wat een meer mat oppervlak heeft. Het eindproduct kan vervormen als het te heet wordt. Een goed filament geeft een beter resultaat. In de technical sheet vind je de consistentie van de diameter. Goed is 0,05 mm bij een diameter van 1,75 mm en 0,10 bij een diameter van 2,85 mm.

ABS

Dit filament wordt gemaakt uit aardolieproducten. Daardoor is het een stuk minder milieu vriendelijk. Het geeft een sterker resultaat maar tijdens het printen trekt het krom. Om dit tegen te gaan heb je een verwarmd printbed nodig. Dit komt door de hoge krimpfactor van het materiaal.  Tijdens het printer komt er een plastic lucht vrij. Lego stenen van dit materiaal gemaakt en het wordt gebruikt in spuitgieten.

PETG

Is bijna net zo sterk als ABS. Door een lagere krimpfactor minder last van kromtrekken tijdens het printproces. Hier is geen verwarmd printbed vereist. De printtemperatuur ligt hoger dan bij PLA. Het is van nature transparant maar is in vele kleuren leverbaar.

TPE

Dit filament blijft flexibel na het printen. Het is rubberachtig van structuur

 

DLP printers en SLA

In beide systemen wordt In een vat met resin (vloeibare fotoreactieve hars) gebruikt dat door middel van licht uithard.

DLP staat voor digital light processing en SLA voor laser-based stereolithografie. Bij de DLP printer wordt een vlak in een keer belicht en bij de SLA printer gebeurd het puntsgewijs. Dit zorgt er voor dat een DLP printer sneller werkt maar dat een SLA printer nauwkeuriger is. Nu maakt het voor de hobby niet veel uit in de nauwkeurigheid. Een model moet nadat het geprint is nabewerkt worden. Eerst moet het in isopropanol na gespoeld worden zodat de niet uitgeharde resin van het model verwijderd wordt. Daarna moet het onder UV licht verder uitgehard worden voordat het model definitief is.De resin mag voordat het klaar is niet met blote handen aangeraakt worden. Het is namelijk zeer toxisch. Ook als het proces bezig is stinkt het daarom moet in een goed geventileerde ruimte gewerkt worden met dit materiaal.

Hier boven in de afbeelding wordt duidelijk gemaakt waarom een DLP minder nauwkeurig is dan een SLP printer.

Samengevat

Voordelen SLA: Technologie die al lang bestaat en dus meestal goedkoper, goed in meerdere projecten ineens uitprinten, tot 10 micron nauwkeurig, individuele lagen nauwelijks zichtbaar.

Voordelen DLP: Getrapte lichtstraling, volledige laag ineens uitharden, print sneller dan SLA.