Bouwverslag centurion Mk 2/5 105mm tank

Voor een militair transport is Erik Wierenga al een tijdje bezig met het verzamelen van een serie CT-demels en centuriontanks. Een middelzwaar tankeskadron van een verkenningsbataljon beschikte over 17 tanks. Een eskadron centurion tanks bestaat uit een commando groep met 2 20 ponders en 3 pelotons van 5 tanks. In 1966 bestond een peloton uit 3 20ponders en 2 105mm. Meer informatie over de centurion is te vinden op de modellen pagina

 

De bouw van de centurion tank is zo eenvoudig dat ik deze stappen overgeslagen heb. De tank bestaat uit 7 onderdelen die goed passen.

Als eerste wordt de tank in de zwarte primer gezet.

Na voldoende droogtijd wordt de tank vanaf de zichtbare zijden groen gespoten. Door de vlakken die in de schaduw van het daglicht zitten niet of minder groen te maken versterk je het effect van schaduwen.

Na een korte droogtijd worden met de hand diverse details aangestipt en geschilderd. Verder worden de tracks van een wash voorzien. Bij deze tank zijn de originele tracks vervangen door tracks met rubber blokken, dit om schade aan de weg te voorkomen. Omdat het zichtbare deel van de tracks zwart gelaten is, volstaat het kleuren met alleen een wash.

De volgende stap is een drybrush met een beige kleur. Hierdoor worden de boven liggende details geaccentueerd.

De laatste schilderstap is het aanbrengen van een bruine wash over het gehele voertuig. Voor het aanbrengen van de wash zorg ik er voor dat de ondergrond vochtig gemaakt is met odourless thinner, hierdoor vloeit de wash beter uit over de ondergrond en voorkom je dat er scherpe randen ontstaan.

Als laatste worden de opschriften geplaatst. Omdat dit een heel eskadron tanks wordt, worden hier nog individuele nummers voor gemaakt. Op de plek waar de decals geplaatst zijn is een klein stukje met hoogglans lak geschilderd om luchtopsluiting onder de decals te voorkomen.

Om de decals te verzegelen is de hele tank nog een keer overgespoten met matte lak.

Het overzicht plaatje met alles wat gebruikt is om de tank te verven.