Brutweide

 

Harold Content maakte o.a met de plotter het huis van zijn buren na. Hier zijn verhaal.

Het project

Tijdens de buurtborrel hadden Friso en ik al een paar keer gesproken over mijn hobby maquettebouw.
Op een gegeven moment kwam het bouwen van een zo nauwkeurig mogelijk model van het huis aan de Oude Amersfoortseweg ter sprake.  Het huis inclusief de auto’s, de scooter en het aanzicht vanaf de weg. Hiervoor moesten dus ook bomen en struiken toegevoegd worden.

Het project is eind oktober 2018  officieel begonnen en het heeft tot juni geduurd voordat de volledige maquette gereed was.

 

CAD tekenwerk

Na het ophalen van alle beschikbare tekeningen ben ik gaan kijken welke daarvan bruikbaar waren om de verhoudingen van het gebouw op de juiste manier te kunnen tekenen. Omdat al snel bleek dat niet alle details juist op de tekening stonden van de in 1904 gebouwde woning, vulde ik die informatie aan met foto’s van het huis zelf. Verschalen leverde niet de juiste maat op, dus ben ik met de bakstenen maatcontroles gaan doen en heb zo correcties doorgevoerd. Dit heb ik gedaan door het aantal stenen in een muur te tellen.
De garage was een makkelijk onderdeel aangezien die na een paar foto’s en het tellen van de stenen zo getekend was.
Tijdens het tekenproces teken je eigenlijk de gehele omtrek van de muur en zet je vervolgens de ramen erin. Belangrijk is dat het patroon van de bakstenen aansluit bij de raamopeningen. Gebruik daarvoor een foto van de muur om zo de stenen ‘over te trekken’. Daarvoor zet je horizontale lijnen en verticale lijstjes zodat de plotter deze vervolgens kan graveren. Daarna zet je bij de ramen de kozijnen erin en de ramen. Ik gebruik voor alles wat bij het raam hoort een aparte kleur. Als de gehele muur inclusief alle details getekend is, kan ik door middel van het maken van 2 of 3 kopieën de verschillende lagen aanbrengen. Door de lagen boven elkaar te zetten, kun je altijd zien of alles klopt en of je per muur alle delen hebt.
De lagen beschreven:
Laag 1: Buitenkant gegraveerd met het stenenpatroon
Laag 2: Wand met kozijnen
Laag 3: Wand met de ramen
Laag 4: Wand met extra ramen laag

 

Etsen van de hekken

Voor het etsen van de hekken heb je ook een CAD-programma nodig. Teken eerst het model waarbij je rekening houdt met de toleranties van de etser: in mijn geval was de materiaaldikte 0,4 mm en had ik dus een tolerantie van 0,48 mm. Bij dit hek moesten alle spijlen dus minimaal 0,48 mm breed zijn. Tijdens het tekenen moet je zorgen dat alle lijnen die elkaar raken een geheel gaan vormen. Zodat je, als je later een hatch maakt, een keurig ingevuld vlak krijgt.
Je hebt te maken met drie kleuren:
Zwart         Volledig materiaal
Rood         Half etch aan de voorkant
Blauw        Half etch aan de achterkant

Als je de hatches deze kleuren geeft dan wordt geëtst volgens de tekening. Om te zorgen dat alle onderdelen goed overkomen dien je tags te maken van minimaal 1 mm breed zodat alles vast blijft zitten in de plaat. Ook is het mogelijk om driehoekjes te maken vanaf de base van 1 mm.

 

Plotten en snijden

Als in het CAD-bestand de verschillende kleuren gedefinieerd worden kan een plotter het bestand uitsnijden. In basis heb je daarvoor twee verschillende kleuren nodig die je zelf hebt gedefinieerd voor uitsnijden en graveren.
Het uitsnijden van de geplotte platen moet met veel zorg en aandacht gebeuren. Zet geen druk zetten op je mesje: zes keer per snijlijn snijden, dan kom je er netjes doorheen. Door dit voor alle sneden te herhalen kun je uiteindelijk de ramen er zo uithalen, verstandig is wel om aangrenzende lijnen van minder dan 1 mm eerst te snijden. Zo blijft het dunne spijltje mooi netjes in vorm. Als je dan alles uitgesneden hebt haal je met je mesje de opstaande randjes rond alle gesneden lijnen weg. Na controle of alle lagen mooi op elkaar passen kun je overgaan op het schilderen van de onderdelen.

Verven en lijmen
Je bepaalt per laag welke kleur die krijgt. Bijvoorbeeld wit voor de kozijnen en groen voor de ramen.

In dit gebouw was die kleurstelling niet overal even consequent doorgevoerd. Daardoor moest ik bij elke muur eerst even een foto raadplegen om vervolgens de kozijnen ramen in de juiste kleur te zetten. Als alles goed geschilderd is, kunnen de muren worden gelijmd.
Alle lagen worden exact op elkaar gelijmd met niet te veel en niet te weinig lijm. Ik gebruik de Faller lijm met naald. Als alles goed op elkaar ligt leg ik het 24 uur te drogen onder twee glasplaten met wat boeken er bovenop.
Als een hele muur klaar is kun je met heel fijn schuurpapier (korrel 400) de gegraveerde stenen muur licht opschuren, zodat de gegraveerde lijntjes weer wit worden en ze eruitzien als voegen.
hechting
Helaas zat er ook wat tegen, bij het schuren en afplakken voor de biezen liet de Vallejo verf die ik had gebruikt, los. Achteraf hoorde ik dat dit merk er bekend om te staat slechte hechting te hebben. Helaas heeft dit ervoor gezorgd dat ik de voorkant van het huis opnieuw moest laten plotten. In het vervolg van dit project heb ik Tamiya of Gunze verf gebruikt, die ik heb verdund met Isopropyl alcohol. Ik spuit er eerst een heel dun laagje primer van Createx op, met een föhn blaas ik er daarna warme lucht overheen, dit verbetert de hechting. Vervolgens spuit ik het in kleur en ga er opnieuw even met de föhn overheen om het vervolgens goed uit te laten harden.

 

 

Daken


Dit huis had drie verschillende daken. Op de garage was dat een plat dak met grind. Zo’n dak kun je maken van een plat plaatje met daarop een boeideel met opstaande randen zodat het grind iets lager ligt dan de randen van het dak. Als grind heb ik een strooisel van heel fijn zand gebruikt wat ik nat gemaakt heb en vervolgens met een pipet heb ingedruppeld met houtlijm.
Een ander plat dak had een toplaag van bitumen. Het nabootsen van bitumen kan op twee manieren worden gedaan; met schuurpapier of tape. Ik heb voor de tweede methode gekozen. De dakplaten beplak je met strookjes schilderstape, die de breedte hebben van bitumen rollen. Als je het helemaal beplakt hebt, dan smeer je het in met secondelijm. Dat even goed insmeren met je vinger, en dan gewoon doorwerken. Je blijft heus niet vastplakken maar zorg wel voor een droge vinger. Met een beetje aceton maak je je vinger weer schoon.
Voor het pannendak gebruikte ik de platen van La Boutique du Maquettiste: Maquettes, décorations et matériaux. Deze firma stond op Eurospoor en verkoopt gunstige mooie dunne dakpanplaten. Na het maken van de grote dakdelen kwam het moeilijke werk: de dakkapel. Die heb ik eerst gemaakt van papier om zo proef te passen. Pas toen ik een resultaat had wat naar volle tevredenheid was ben ik het stukje dakkapel gaan uitsnijden uit de dakpanplaat. Door een beetje bij te schuren kon ik zo de daken erop zetten. Van een hoekprofieltje maakte ik meteen de boeidelen. De nokpannen heb ik ooit nagegoten vanuit een Slaters nokpan. Daarvan heb ik een siliconenmal gemaakt en met resin giet ik deze na voor een keurig mooie nokpan.

 

Ondergrond en voet

Voor de ondergrond op de maquette heb ik met CAD het gebouw opgemeten. Daaromheen heb ik de steenpatronen van de tuinbestrating getekend. Na het schilderen heb ik de ondergrond op de voet gelijmd.
De voet bestaat uit een houten frame van een plint. Aangezien het perceel niet recht is was het ook een uitdaging om de voet de exacte vorm van het perceel te laten volgen. Daarvoor kon ik de ondergrond gebruiken. Na het keurig pas maken was het een kwestie van vullen, schuren, schilderen en vervolgens de losse onderdelen monteren.

Boom, planten, tuin, hek

 

Het hek is geëtst bij PPD in Schotland, na het ontvangen van de etsplaat heb ik alle elementen voorzichtig losgehaald. Daarna heb ik de hekken op maat gemaakt en ben ik ze gaan solderen.

Ik hield drie hekken over die ik in één keer kon plaatsen in de tuin. Deze heb ik in de primer gezet en toen in een donkere groene kleur gespoten. Alle perkjes heb ik met zeer fijn gezeefd zand gevuld en dit vastgelijmd door er een mengsel van alcohol overheen te sprayen en vervolgens wat verdunde houtlijm erin te druppelen.
De boom en de twee struiken zijn op maat gemaakt door Lars op het Hof Scenery. Vooraf had ik van de boom meerdere foto’s gemaakt en opgestuurd om zo te zorgen dat de boom zoveel mogelijk lijkt op het origineel. Tot slot heb ik in de tuin nog wat planten gezet om de kale grond te bedekken.

Regenpijpen

De regenpijpen zijn gemaakt van styreen staafjes met eventueel een stukje tape om een verdikking in een buis te simuleren. Je kunt ook met een dun stukje elektriciteitsdraad een muurhouder maken. Zodra je alle onderdelen op de regenpijp hebt zitten, smeer je weer alles eerst in met secondelijm. Bij het tape goed aandrukken met je vinger. Na het drogen kun je de regenpijp spuiten in de gewenste kleur.