Voordat je een ontwerp kan gaan printen moet het in dunne plakjes verdeeld worden om het model op te bouwen. Dit noemen we slicen. Hoe dunner deze plakjes zijn hoe mooi egaler je model wordt. Chitubox is een programma wat je hiervoor gratis kan downloaden.
Voordat je gat slicen moet je eerst ondersteuning hebben voor de onderdelen die niet direct in een rechte lijn vanuit de bodemplaat ondersteund worden. Dit noemen we supports. Het programma kan dit automatisch genereren of je kan het zelf doen. Ook de automatische ondersteuningen kan je bewerken met dit programma.
Er zijn drie soorten supports
- heavy
- medium
- light
Hoe groter het stuk is wat ondersteund moet worden hoe zwaarder men de supports maakt. Light support s kunnen geen lange dunne poot hebben omdat door de op en neer beweging de poot teveel gaat bewegen en daardoor kwetsbaar is voor afbreken of niet op de juiste plaats staan voor de volgende belichting. Dit kan je opvangen door meer light support vlak bij elkaar te zetten en dan de basis te combineren tot een support. Light supports hebben een klein aanhechtingsvlak met je model waardoor ze makkelijk te verwijderen zijn en ze bijna geen beschadigingen aanbrengen wat je later zou moeten corrigeren. De kunst is dus om de heavy supports zodanig aan te brengen dat je deze als het model klaar is op de onzichtbare gedeeltes aanhechten. Dit doe je door je model te kantelen en te draaien. Zorg dat je supports altijd op je rand beginnen en niet daar iets vanaf.
Aandachtspunten voor het plaatsen van je model.
Leg niet een groot vlak direct op de bodem. Doordat de bodemplaat voor je print steeds na iedere belichting omhoog en omlaag gaat ontstaan er wervelingen in de vloeistof. Hoe groter dit stuk is hoe moeilijker het te verwijderen is (denk maar aan wat water tussen twee glasplaten). Daarbij worden de grondlagen langer belicht waardoor er een soort olifant voet ontstaat. De print wordt daar iets breder door de langere belichtingstijd. Door de grote van de voet kan je hem soms ook niet los krijgen van je folie. Die kan daardoor beschadigd worden en daardoor onbruikbaar. De afstand die ik aanraad is minimaal 6 mm. Maar dit mag je rustig uitbouwen naar 10 mm. Daardoor kan je ook makkelijker de support verwijderen als de print klaar is.
Supports
- Laagste punt zoveel mogelijk zware supports.
- Laagste punt daar moeten de supports echt tegen de rand aan staan
- Je kan light supports bundelen met een basis en daarna uitwaaierend
- Je support dikte hangt af van de hoeveelheid hars die het moet ondersteunen
- Vele kleintjes maken ook een zware
- Een support mag niet te dicht langs je model liggen, omdat die dan versmelten met je model . Je kan dan de basis naar buiten verplaatsen
- Supports kan je onderling verbinden
- Je kan het aangrijpingspunt veranderen van grootte
Zelfde object links met light supports en rechts met heavy supports. Je ziet dat light supports hier voldoende zijn en makkelijker te verwijderen dan de heavy supports.
Door het steeds vaker gebruiken leer je steeds beter je supports te plaatsen. Deze aanwijzingen worden door de tijd steeds verder uitgebreid met betere ervaringen.
Print instellingen.
Bij instellingen kies je onder het kopje machine de printer waarmee je gaat printen
bij hars kan je je hars gegevens invullen.
Dit zijn de printerinstellingen die ik gebruik. Deze kan afwijken met verschillende soorten hars. Ik gebruik minder onderste lagen lagen dan gemiddeld. De belichtingstijd hiervan is 5 tot 6 keer de tijd van de normale lagen. Dit doe ik om het LCD scherm te beschermen. Waar het hars uithardt komt warmte vrij. Hoe dikker de de onderste lagen en hoe langer de belichtingstijden hoe meer warmte geproduceerd word wat de levensduur van je LCD scherm bekort.
Hier kan je een pdf downloaden voor de instellingen van de Anycubic Photon door verschillende gebruikers samengesteld.
Op internet zijn genoeg tips en trucs te vinden over het printen. Je kan wat dat betreft niet genoeg kijken. Door de tijd worden mensen beter en die delen al hun ervaringen wat voor jou een hoop ellende kan besparen.