Cirtoën Type A

fotograaf Lars-Göran Lindgren

Geschiedenis

De Citroën Type A Torpedo is de eerste Citroën, ontworpen door Jules Salomon in opdracht van André Citroën en op de markt gebracht tussen mei 1919 en eind 1921.Het was het eerste model in Europa wat via de lopende band werd geproduceerd.

Modellen

  • Er waren twee modellen van de standaard Torpedo: een lange versie (voor vier personen) en een korte versie (voor drie personen). De lange Torpedo had een lengte van 4 m, een breedte van 1,41 m en een hoogte van 1,75 m. Het totale gewicht van de lange Torpedo was 810 kg. Het chassis woog 565 kg. De korte Torpedo had een lengte van 3,4 m en een breedte van 1,41 m. Hij woog “slechts” 680 kg.
  • Er waren ook twee modellen van de Torpedo Sport: de Luxe en de Spécial. De Spécial was uitgerust met een andere motor met een inhoud van 1452 cc (1,4 l), voorzien van kopkleppen. Deze motor had een vermogen van 22 pk met een topsnelheid van 75 km/u.
  • De “Conduite Intérieure” was een compleet gesloten versie van de Citroën Type A Torpedo.
  • De “Coupe de Ville” was een halfgesloten versie van de Citroën Type A Torpedo, waarbij de chauffeur, net als voorheen de koetsier, in het open gedeelte zat.
  • Een bestelvariant van de Citroën Type A Torpedo.

 

Model

Citroën Type A ‘Torpedo’, Artitec 387.480

Citroën Type A ‘Torpedo’, Artitec 387.481