CV9035NL

fotograaf AVDD – Dutch MoD

 

Geschiedenis

Het Combat Vehicle 90 (CV90) of Stridsfordon 90 (Strf 90) is een Zweeds infanteriegevechtsvoertuig ontwikkeld door Hägglunds i.c.m. Bofors, en momenteel geproduceerd door BAE Systems/Hägglunds.

Op het eind van de 20e eeuw werd in Nederland een begin gemaakt met het Project Vervanging Pantservoertuigen, dat als doel had verouderde lichte legervoertuigen te laten opvolgen door moderne. Een categorie die aan modernisering toe was, bestond uit het infanteriegevechtsvoertuig (IGV): de lichtere YPR-765 is naar huidige maatstaven verouderd geraakt en was van begin af aan al niet in staat de Leopard 2 bij te houden.

Een specifiek voor Nederlandse versie: de CV9035NL, is met 128 stuks in dienst bij het Nederlandse Leger, en ondergaat upgrades tot en met 2026, voor een geprojecteerde dienstduur t/m 2039.  De Nederlandse versie wordt geleverd in twee varianten: een standaardmodel (150 exemplaren), de PRI (“PantserRupsInfanterie”), voor een groep van zeven infanteristen, en een commandoversie (34 exemplaren), de PRCO, die achterin een staf van vier kan vervoeren. De groepscommandant achterin kan via een speciaal display de beelden van de vizieren opvragen, zodat hij een indruk krijgt van de gevechtssituatie. Het voertuig is bedoeld voor alle vier de pantserinfanteriebataljons. Het kanon heet “35/50”, omdat in principe met kleine wijzigingen een 50 mm loop geïnstalleerd kan worden die 50×330 Supershot Ammunition kan afvuren. De bepantsering is verhoogd, met modules die aangebracht zijn op de voorkant en zijkanten van romp en toren. Vooral zwakke plekken, zoals de neus en de (toren)zijkanten, worden extra beschermd.

 

Model

 

De CV9035NL wordt geleverd als resin bouwpakket door de Panzershop.

De CV9035NL MLU wordt geleverd als resin bouwpakket door de Panzershop.