De Karel in model

Train 466 De Karel waiting for a test run to Watergraafsmeer ! At Blerick,the Netherlands 25.3.2020

fotograaf Pietje Bell

 

Geschiedenis

 

Eind 2014 veilt de NS een oude treinwagon voor Serious Request. Als hoogste bieder kan Dennis Münninghoff uit Drunen uitzien naar de wagon met complete bar, keuken en koeling. Korte tijd later blijkt echter in de oude wagon asbest te zitten en de NS mag het treinstel niet uitleveren. Daarom wil de NS het geld voor de wagon terugstorten omdat het veilingobject niet geleverd kan worden. Dennis wil echter dat het geld toch naar het goede doel gaat.  Hij gaat met NS in gesprek of er andere mogelijkheden zijn. Als Mat 46 uit bedrijf gaat is Dennis toevallig met NS in gesprek. Hier ontstaat het idee om een eigen trein te gaan rijden. ​Na een traject van bijna 3 jaar wordt een Mat’64 door NS beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit idee. Het wordt treinstel 466 en na een grondige check en opknapbeurt is deze gereed om ingezet te worden. Treinstelnummer NS 466 komt uit de Plan V V5 serie en is in 1970 gebouwd door fabrikant Waggonfabrik Talbot.

 

Modelbouw

Via facebook maakte de stichting bekend dat ze het leuk vinden als het treinstel in model zou worden nagebouwd. Ze stelden hiervoor alle gegevens en tekeningen beschikbaar die je kan downloaden als pdf. Ze zouden het leuk vinden om deze modellen de foto’s te ontvangen.

De serie V5 is nooit in model uitgebracht dus we zullen een bestaand model gaan verbouwen. Als basis voor dit model zijn het Fleischman model 1/100 of het Roco model 1/87 beschikbaar.

Op de tekeningen (van Arthur) is te zien hoe we de wandindeling moet veranderen.

Dit is de gereviseerde versie van plan V voor de Karel

Dit is de versie V1-V3 van Roco. Hier moeten beide bakken verbouwd worden. De Bk bak krijgt en koersrol en een groter raam voor het toilet en de ABDk bij moet een nieuwe wan gemaakt worden na het vijfde raam geteld vanaf links.

Dit is de versie met verbouwde ABDk naar ABK bak van Fleischman. Hierbij hoeft alleen de Bk verbouwd te worden.

De volgende stap is de goede kleuren rood en blauw te vinden of te mengen. We gaan de bak rood spuiten en de bufferbalk en neus blauw en de rest gaan me met transfers aanbrengen op de bak.

Verder moeten we de transfers maken uit het pdf file wat stichting de Karel beschikbaar heeft gesteld en deze aanpassen op de grote van het model.

Het plan is klaar nu op zoek naar een donor model.