The Chatham Modelrailroad Show 2004

The Chatham Modelrailroad Show 2004

Door Hans Reints, secr. HSM-groep

Het in het Engelse Graafschap Kent gelegen Chatham, was ook in 2004 gastheer voor de traditionele Model Railroad Show. Deze show die georganiseerd word door de “Chatham & District Model Railway Club”vindt ieder jaar gewoonte getrouw plaats in de gebouwen van “The Historic Dockyard Chatham” een voormalige Marinewerf.

Bij het betreden van deze Historic Dockyard gaan als geboren Hollander en residerende Zeeuw de gedachten direct uit naar onze zeeheld Michiel AdriaansZn de Ruyter. Onze Admiraal presteerde het om in 1667 tijdens de tweede Nederlands-Engelse zeeoorlog de dwars over de Thames gespannen ketting, die bedoeld was om die vermaledijde Hollands tegen te houden, aan flarden te varen. Bij deze schalkse actie maakte hij ook nog even het vlaggenschip “Union”van de Engelse Admiraliteit buit om als trofee mee naar Holland te nemen. Hiermee bewees hij zijn superioriteit tegen over de Engelsen Navy. Bij de ingang van het museum liggen nog steeds delen van deze ketting op een grote hoop. Voorwaar historische grond voor een Nederlander.

Maar wij van de HSM kwamen niet naar Chatham om deze historische overwinning te vieren. De “Chatham” staat bekent om zijn hoogstaande staaltjes van spoorwegmodelbouw.

De verwachtingen waren daarom hoog gespannen. Gewend als wij waren aan de enorme volle hallen van Den Bosch (Leiden) en Utrecht viel het hier danig tegen wat de omvang aangaat. De totale oppervlakte was niet meer als wat wij kennen van een kleine regionale expositie. Het getoonde daarentegen was van meer als een gemiddelde kwaliteit. Het merendeel van het exposeerde waren de voor Engeland zo typische point to point banen met tijdtafel-exploitatie. Het grootste deel hiervan was uitgerust met aan beide zijde een fidelyard.

Veel meer als bij ons zijn hier de schalen O, Om en Oe populair. Deze schaalgrote vraagt een veel grotere mate van detaillering van de bouwer. Veel van wat er in Engeland te zien is, is voor het grootste deel zelfbouw. Dat verklaard de enorme hoeveelheid aan handelaren en kleinserie fabrikanten die de hal bevolkten.

                                                                              volgende pagina