Filters

Wat zijn filters en waarvoor gebruik je ze. Een filter is een dunne laag van een transparante kleur met als doel de onderliggende kleur aan te passen. In de fotografie worden ook filters gebruikt om kleuren te corrigeren om licht tegen te houden of juist door te laten. Een mooie lucht geeft zoveel licht dat je de voorgrond niet meer ziet of word overbelicht zodat deze helemaal wit wordt. Met een filter hou je het licht tegen in de lucht waardoor beide goed belicht worden. In oude foto’s zie je dat de kleur wat rood begint te worden deze kan je dan weg nemen door de complementaire kleur sterker te maken.

Filters in de modelbouw.

Je gebruikt filters om meer leven in een egaal en monotoon oppervlak te brengen. Filters worden in tegenstelling tot washes zo gelijk matig verdeeld over het hele oppervlak. We willen niet dat het ophoopt in de hoekjes. De overmaat kunnen we dan verwijderen met een droge kwast . Soms kan je er voor kiezen de filter aan te brengen op een beperkt oppervlak om zo reparaties aan het plaatwerk te imiteren.  Het wordt aangeraden om filters aan te brengen met een kwast. Het mooiste effect krijgen we met synthetische kwasten. Dit komt dat deze minder verf vast houden dan kwasten van natuurlijk haar. We willen namelijk een zo weinig mogelijk verf aanbrengen. De mooiste kwasten voor het gebruik zijn kwasten met een kattentong. Filters kan ook jezelf maken met elke verf. Het is niks anders dan een heel sterk verdunde verf. Het effect van de filter is pas echt goed te zien als de filter droog is.

Het effect van de de filter is ook afhankelijk van het oppervlak.

  • mat oppervlak. Hier pakt de filter het beste op. Advies is daarom maar een filter hier op te gebruiken.
  • zijde mat oppervlak. Hier heeft het filter minder effect en is daardoor beter controleerbaar. Je kunt hier dus meerdere lagen filters gebruiken eventueel met meerdere kleuren
  • glanzend oppervlak. De filter hecht heel slecht op een glanzend oppervlak en wordt daarom wordt het ook afgeraden om het op dit oppervlak te gebruiken.

Hieronder een paar filmpjes over het gebruik van filters.

film van Steve’s Hobbys. Laat zien hoe simpel het aanbrengen van een filter is. Het gebeurd wel op een tank maar laat duidelijk zien hoe het werkt.

  • film van Lincon Wright. Hier zie je ook in hoe met een klein druppeltje olieverf een eigen filter wordt gemaakt

  • film over Ak filters door Genessis models

 

Terug naar hoofdpagina vervuilen

terug naar  product pagina vervuilen