Dg

Omdat de Ns een grote behoefte had aan goederentreinbagagewages in het begin van de vijftiger jaren werden op onderstellen van oude goederenwagens 150 Dg’s gebouwd.
De eerste vijftig kwamen in de groene kleur op de baan. Dit waren de nr’s 2421 -2370. De overige werden meteen in het roodbruin geschilderd.
Men heeft nadat de Dg’s hun functie als goederentreinbagagewagen verloren ze nog lang gebruikt voor andere doeleinden. Ze werden toen o.a. ingezet als opslag of werkwagen en uitgerust met een pantograaf als voeding voor treinstellen met verwarming.

De stichting ‘De Locomotor’ heeft een Dg gerestaureerd, voor meer informatie over de grootspoor Dg, klik hier

Philotrain kwam als eerste met dit model op de markt in 1985.

De Dg in het groen de oorspronkelijke kleur waarin hij is afgeleverd. hij kan de volgende nummers hebben 2421 -2370. De korte zijde had twee ramen aan de kop. en de lange zijde had drie ramen. De opbouw van het dak Nadat de eerste vijftig waren afgeleverd werd de rest in het roodbruin afgeleverd. Nadat de Dg’s hun functie als goederentreinbagagewagen verloren ze nog lang gebruikt voor andere doeleinden. Hier een depot wagen met als standplaats Eindhoven De ramen zijn nu dichtgelast aan beide zijdes