Mercedes Benz

MercedesGeschiedenis.

 

Mercedes-Benz, veelal afgekort tot Mercedes , is een automerk uit Duitsland, in 1926 ontstaan als gevolg van de fusie tussen de Daimler Motoren Gesellschaft van Gottlieb Daimler en de firma Benz & Cie. van Carl Benz. Tegenwoordig is het merk onderdeel van Daimler AG.

De driepuntige ster die Mercedes als beeldmerk voerde is in 1909 als zodanig gedeponeerd en siert sinds 1910 bij veel (maar niet alle) Mercedessen de radiateur. Van de drie punten in de ster wordt gezegd dat zij een verwijzing zijn naar het feit dat het de bedoeling was van Gotlieb Daimler motoren te bouwen voor gebruik te land, ter zee en in de lucht.
Toen in 1926 de firma’s Daimler-Motoren-Gesellschaft en Benz & Cie. fuseerden tot Daimler-Benz AG besloten zij het merk Mercedes-Benz te gaan voeren, en werd het logo geschapen van de ster van Mercedes omringd door de lauwerkrans van Benz, waarbinnen de namen Benz en Mercedes waren vervat. De lauwerkrans is later vervangen door een enkele ring, waarbij de namen werden weggelaten.

De typeaanduiding van de Mercedessen gebouwd tussen 1926 en 1993 volgt vrijwel altijd hetzelfde patroon, bestaand uit een getal in de vorm “xx0”, eventueel gevolgd door een of meerdere letters. Op de plaats van de “xx0” staat altijd de cilinderwp-content van de motor gedeeld door 10; een Mercedes 180 heeft dus een motor met een wp-content tussen de 1750 en 1849 cc.

De letter(s) na het getal geven altijd aan dat er sprake is van een bijzondere uitvoering van de motor of de carrosserie. In de loop der jaren is een aantal letters gebruikt voor verschillende aanduidingen, zie hieronder.

Letter Betekenis(sen) Aanduiding voor
C Coupe Een uitvoering zonder aparte deuren voor de achterpassagiers
D Diesel Auto met een dieselmotor
E Einspritzung Een auto met een (benzine-)injectiemotor
G Gelände De Mercedes-terreinwagen
H Heck Een uitvoering met de motor achterin
K Kurz Auto’s met een ingekort chassis t.o.v. de normale uitvoering
Kompressor Auto’s waarvan de motor is uitgerust met een compressor
Kompakt SL >> SLK GL >> GLK. Compacte versie van een gelijkend model.
L Lang Auto’s met een verlengde carrosserie t.o.v. de normale uitvoering
Leicht Auto’s die extra licht gebouwd zijn om de prestaties te verbeteren
S Sport Sportwagen
Super Om aan te geven dat een auto in een bepaalde eigenschap extreem is: Super-Leicht of Super-Sport
Sonderklasse De auto’s van de zogenaamde S-klasse: de extraluxe uitvoeringen
T Kombi Een stationwagen-uitvoering: een personenauto met extraverlengde en -verhoogde kofferruimte
V Vorn Een uitvoering met de motor voorin (alleen gebruikt als er ook een variant van de carrosserie bestond met de motor achterin)

 

In 1993 zijn er twee veranderingen aangebracht in de typeaanduiding van de auto’s:

  • De koppeling tussen het nummer en de cilinderwp-content is niet meer altijd van toepassing. Zo ligt in bijvoorbeeld de “C 200 CDI” en “C 220 CDI” hetzelfde motorblok met 2148 cc. Er is echter nog wel steeds sprake van een verschil in vermogen tussen de twee motoren, door bijvoorbeeld het toepassen van een andere turbodruk.
  • De letters verhuizen van achter naar vóór het getal en geven niet langer de bijzonderheden van een uitvoering weer, maar geven aan in welke klasse het model valt. Zie ook hieronder bij de huidige modellen.

Naast deze veranderingen blijven er ook zaken ongewijzigd: nog steeds staat een specifieke motorvariant aangegeven met een tekst rechts op het kofferdeksel, zoals “Kompressor” of “Turbodiesel”.

 

Modellen