NZH portalen Noord Holland

 

 

Het model

Godfather models heeft etsplaten uitgebracht met deze portalen. Er zit geen beschrijving bij en ik heb het waarschijnlijk iets anders gebouwd dan de ontwerper bedoelt heeft.

We knippen drie masten en het ophanggedeelte uit de plaat

Het ophang gedeelte solderen we vast op een van de masten. Hierbij opletten dan de dwarsverbinding die ingeëtst zijn met de massieve kant naar de binnenkant wijzen

Nadat we het ophang gedeelte hebben gesoldeerd op de paal knippen we de tweede paal op maat.

Nadat de tweede paal op gesoldeerd s bevestigd is solderen we nu de derde paal op dit geheel. Opletten dat het inetsing van de dwarsverbinding naar buiten wijst.

Hier twee portalen.

Een is met weerstand solderen in elkaar gezet. Dit doen we door soldeerpasta tussen de te solderen delen te smeren en daarna de bout op zijn plek zetten. Stroom met voetpedaal aanzetten. Het werkstuk wordt verhit, daarna stroom uit. Soldeerpunt op zijn plaats houden tijdens afkoeling. Zo ontstaat een hechting waarbij met vasthoud zonder de vingers te branden. Je verhit pas als alles op zijn plaats zit . Hierdoor werk je heel nauwkeurig.

De ander is gesoldeerd met gewoon solderen. Zet met twee knijpers de twee onderdelen aan elkaar. Breng vloeimiddel aan. Met een klein beetje soldeer op de bout deze op de zijkant aanbrengen. Door middel van de capillaire werking ontstaat een soldeer verbinding tussen de onderdelen.