Printen van dycals

 

De keuze van het soort decal papier is het afhankelijk van het materiaal waarop je de afdruk wil overbrengen. Elke ondergrond heeft zijn specifieke transfer materiaal. Je kan onder andere op textiel, huid, hout en kurk afdruken.

Wij gaan decals gebruiken om op modellen aan te brengen. Je kan met elke printer je decals printen. De een geeft echter een slecht en de ander een goed resultaat. Zwart printen gaat goed en geeft weinig problemen. Wit echter kan door de gewone printer niet geprint worden. Dit kan je oplossen door op op wit decal papier printen en het gedeelte wat wit moet zijn niet printen. Belangrijk is dat je dan een heel oppervlakvlak met de decal bedekt of dat de print kleur exact is van de onderliggende verf. In beide gevallen is dit echter niet de ideale oplossing, maar met veel geduld en niet benauwd zijn voor try and error toch uitvoerbaar. Een afbeelding kan je ook afdrukken. Een probleem hierbij kan zijn dat de onderliggende kleur van het model doorschijnt  in de lichtere kleuren en daardoor de kleur van de afbeelding beïnvloed . Hoe donker de ondergrond hoe groter dit effect is. Ideaal is dus om dan de transfer op een witte ondergrond aan te brengen.

Met wit printen

Een van de voordelen als je met wit kan printen is dat je onder de afbeelding een witte laag printen. Hierdoor zal de onderliggende laag geen invloed meer op de kleuren hebben. Witte letters op een ondergrond is nu ook geen probleem meer.

Oki 5500

Oki was een van de eerste die een printer uitbracht welke wit kon printen, de OKI 5500.

Dit is een printer die met verschillende kleuren linten waaronder wit. Hij werkt met de primaire kleuren cyaan, magenta yellow en daar aan toegevoegd de kleuren wit en zwart. Verder hebben ze ook speciale kleuren zoals goud en zilver. Er kunnen maximaal 8 cassettes in de printer geplaatst worden. De print gebeurd in een keer of in meerdere keren met de functie overlay. Omdat je wit als extra laag onder je afdruk wil hebben gebruik je dus deze functie dan altijd. Hij kan ook een kleur tegelijk printen. Heb je meerdere losse kleuren op een vel zitten dan print je met iedere kleur in een aparte gang. Dit is ook een manier om andere kleuren te maken.

Dit is een spot kaart waarbij je het effect kan zien wat er gebeurd als je kleuren over elkaar heen print. Zo zie je als je cyaan en yellow over elkaar heen print je groen krijgt.

 

Oki 7411WT

Dit is een laserprinter die met wit, cyaan, yellow en magenta werkt. Hij heeft geen zwart drum omdat hij de kleur zwart samenstelt uit de drie primaire kleuren.

Deze printer print de kleur wit altijd als laatste en daarom kan je nooit een laag wit onder een andere kleur aanbrengen.

Hoe kunnen we hem dan wel gebruiken om te printen. Bij deze printer is het programma Space Controle te koop, wat het mogelijk maakt om de kleur wit op de goede plaats te krijgen.

Je laad het bestand dat je wil afdrukken. Alles wat je niet wil printen moet transparant zijn. Je stelt in wat en hoe er geprint moet worden. In dit geval CMY kleuren, wit en spiegelend. Dan komt de grote truc. Je laad geen decal papier maar transfer papier.

Dit is wat er als eerste op het papier geprint wordt

En als laatste de witte laag hier met zwart aangegeven.

de print komt er zo uit op het transfer vel

Daarna gaat de print met het transfer vel in de pers

Na een aantal minuten halen we de beide vellen uit de pers en pellen we ze los van elkaar

Alles is keurig netjes op het decal papier overgebracht.