Katwijk aan den Rijn

Katwijk aan den Rijn


module van de turfmarkt en de Rijnstraat

Katwijk is de plaats waar ik mijn hele leven al woon. Mijn wieg stond in de Rijnstraat. In mijn jeugd jaren reed de blauwe tram nog door de straat. De roskam vond ik altijd al een mooi gebouw en dat is ook het eerste gebouw wat ik zelf gemaakt heb. Ik kreeg een luchtfoto van het gebied rond de Roskam die gemaakt was door de Engelsen een paar jaar na de tweede wereldoorlog.


luchtfoto katwijk rond 1949

Het beeld sprak mij zo aan dat dit mijn eerste trammodule is geworden. Een groot aantal van de gebouwen van toen staat er nog en van diegene die verdwenen zijn (mijn ouderlijk huis) bestaan nog redelijk goede foto’s. De module is regelmatig in de omgeving hier gepresenteerd en door gebruik behoorlijk achteruit gegaan. Het museum van Katwijk wilde graag deze module in zijn collectie hebben en ondertussen zijn de technieken op verschillende gebieden zo verbeterd dat we de module weer eens grondig moeten gaan renoveren. De Roskam is onder andere gesneuveld tijdens het vervoer en dus moet dit gebouw herbouwd worden. De bomen zullen vervangen worden met betere exemplaren die met silflor worden gebouwd. De straat en stoep gaan met de plotter gemaakt worden. De module wordt uitgebreid met meer huizen de halte met het passeerspoor en de brug over de Oude Rijn.

Voor het museum is een heel nieuw project gestart om de Rijnstraat te maken in een vitrine met een lengte van ongeveer 6 meter. Dit project wordt samen met een team van ruim 10 man gemaakt. Zelf bouw ik nu niks meer voor dit project maar maak alle bouwpakketten voor de huizen, de straat en bedenk maar wat nog meer. De huizen die vroeger nog met Slaters platen waren gemaakt zijn nu allemaal met de plotter gemaakt. Informatie over deze huizen komt uit fotoarchieven en oude bouwtekeningen in het gemeente archief zover ze daar nog bestaan.

>
de de uitbreiding richting de halte waar het passeer plaats was in het spoor


de brug over de rijn welke werkend moet worden


mijn ouderlijk huis tegenover de roskam, toen het een kroeg was geworden

Nog wat oude plaatjes van de oude module

de tram passeert de roskam richting Katwijk Zee