Station Mariënberg – Het retriade gebouwtje

Station Mariënberg – Het retriade gebouwtje

Op en om station Mariënberg staan een aantal interessante gebouwen. Een hiervan is het retriade gebouw. Dit was een gebouw wat dienst deed als openbare toilet en opslag

Bron: Roef Ankersmit Tot end jaren zestig, stond er links van het station, tussen de bomen, een retirade gebouwtje. Dat tevens diende als magazijn voor allerhande spullen.

Het gebouwtje op de foto is de kleinere ( enkele ) uitvoering van de retirade zoals die in Mariënberg stond.

Van dit gebouwtje hebben we helaas noch tekeningen, nog foto’s gevonden. Gerco zal dus het nodige aan fantasie en ervaring nodig hebben om dit te gaan tekenen.

De bouw van het gebouw. We beginnen eerst met een proefversie van het gebouw. Het model onstaat uit de herinnering, een foto van zo’n soort gebouw op een andere locatie en de tekening van het gebouw op een andere locatie. Op de foto’s die we kennen is alleen een gedeelte van het gebouw te zien. Met de informatie die we tot nu toe hebben gaan we aan de slag met het proefmodel. Dit model maken we met maar aan een kant de toileten omdat het spiegelbeeld precies hetzelfde is.

Een tekening kregen we van Gerben Stoffels. Dit is een tekening van Dalfsen en Ommen Op een spoorplan tekening van Mariënberg zien we aan de tekening van de contouren van het gebouw dat het toiletgedeelte gespiegeld is. Aan het tekenen in autocad om er weer een mooi model van te maken De wanden bestaan uit verschillende lagen De wanden van het midden gedeelte Dewand met het raam voor de opslag in detail De wand met de deur in detail De zijwanden van het toiletgedeelte De wanden tegen elkaar aan gelijmd Met het ondermuurtje er tegen aan gelijmd van de andere kant We gaan nu beginnen met het toiletgedeelte De deuren van de dames en de heren Deze werden gescheiden door een houten wand Ze schuiven prima in elkaar De heren toilet had ook een raampje Hier het mannen urinoir Totaal zicht op de toiletten Aan de buitenkant stond een schot deze wand bestaat uit 4 lagen De wand wordt geplaatst en de dames en heren toiletten zijn nu volledig gescheiden.

Hier het vooraanzicht van de toiletten

We hebben weer wat informatie en weten nu dat aan de linkerzijde van het gebouw een ruimtewas voor het treinpersoneel.

De muur bestaat uit 5 lagen

De lagen op elkaar gelijmd De voorzijde met de deur Hier weer netjes op elkaar gelijmd De achterwand met een raam Hierook weer netjes op elkaar gelijmd en klaar om onder druk netjes vlak uit te harden. Hier de drie wanden plus de bodem de achterkant van de wanden. De kortste wanden hebben een gleuf waar precies de korte wand in past. Met de bodemplaat worden de wanden haaks gelijmd Het treinpersoneels gedeelte tegen de zijwand geplaatst De onderste muren er nu tegen aan gelijmd Hier het zicht van de andere zijde. Als je naar de vorm kijkt moet ik denken aan de gebouwen van de Haarlemermeerlijn.                        

De volgende stap wordt het maken van de ondersteuning van de luifel en het dak maar daaarover binnenkort meer.