Ombouw project van bestaande goederenwagens.

Ombouw project van bestaande goederenwagens.

Om enkele projecten goed te laten verlopen, en om dat ik verder moet met deze serie, moesten enkele wagens verbouwd worden. De een wat meer, de ander wat minder.

De Roco rongenwagen  56028 is een leuke wagen, maar heeft te weinig bak diepte. Daarom gaat het mes/zaag erin..

De wagen in nog ongeschonden staat. Aan de koppen is reeds afgetekend waar de sneden moeten komen.

Door aan de onderzijde de vier pennen naar binnen te drukken komt de bak met het contragewicht vrij. Snij met een scherp mes de bodem uit zoals te zien is.

Van dun modelhout, wat gebruikt word in de scheepsmodelbouw snijden we de planken die de nieuwe bodem gaan vormen. Breedte maat nemen tussen de zijschotten.

Zo ziet het er na het zagen uit, onderstel, bodem en zijwanden

Met een pincet de planken proefondervindelijk op de bodem leggen. Als alles pas dan een rupsje witte houtlijm op de bodem aanbrengen en daar de planken voorgoed in fixeren.

Als laatste handeling de planken een verweerd en gebruikt uiterlijk geven.

Het verweren is hier gedaan met de vuile terpentine uit het kwastenpotje. De wagen heeft aanmerkelijk aan diepte gewonnen.

   

Voor het volgende item, Intern transport, is een wagen zonder zijborden nodig. Doe het zelfde  als in de eerste vier plaatjes.

Met de fijn rocorail zaag worden de zijborden verwijderd.  

Naast de wagen liggen de in stukken gezaagde zijboorden. De koppen plaatsen we weer terug op het chassis.

Zaag of snij de onderrand met de twee rijen uithouders van de rest van het boord. (bestudeer de foto goed)

Fixeer de afgezaagde zijkanten op gelijke hoogte van de onbewerkte vloer. Als referentie zijn de kop boorden te nemen.  Onderkanten gelijk houden!  Als de zijboorden goed vast zitten , beplankt dan de bodem precies zoals dat bij de bakmodel is gedaan. Let ook eens op de twee bovenste wagens. Die met de vaten heeft de ingelaten bodem wat een heel realisaties effect geeft.

   

Voor het project “schaaldelen” had ik een wagen nodig die door geen enkel merk gevoerd wordt. Hiervoor nam ik twee Roco 56028 die na goed de maat te hebben genomen werden door gezaagd (zie foto).

De twee doorgezaagde helften werden weer aan elkaar gefixeerd en zie daar een nieuwe wagen is ontstaan. De houten rongen werden wat ingekort en van een gebruikt uiterlijk voorzien.

De onderzijde werd in mijn geval, ik had nog twee heel oude exemplaren, van een kortkoppel- mechanisme voorzien.

Een rangeerdeel met verbouwde wagens.