Piko hondekop omgebouwd naar een hondekop plan Q

Piko heeft de Hondekop plan F uitgebracht. Dit zijn de asbeststellen die herkenbaar zijn aan de draairamen. Op basis van dit treinstel gaan we een plan Q maken met schuiframen. Deze ramen zitten ook in de 4 wagen stellen van Artitec.

 

Het model ligt nog maagdelijk te wachten op zijn verbouwing.

Het model is helemaal gedemonteerd.

De kap is verwijderd en de ramen zijn eruit gedrukt. De ramen zitten heel stevig vastgelijmd en zijn moeilijk te verwijderen. Het wil dan nog wel eens gebeuren dat ze sneuvelen. Hier gaan we eerst de wand uit snijden.

Op de overgang van het dak naar de zijwand plaatsen we een smalle messingstrook om langs te snijden. Deze strook mag niet breder zijn dan de zijwand omdat deze dan scheef komt te staan door de instaptreden onder aan de bak.

Met een mes zonder veerl kracht beginnen we langs de messing plaat te snijden. Gebruik in het begin zeker niet te veel kracht. Dit maakt namelijk de kans dat je uitschiet een stuk groter. na verloop onstaat er een groef die het mes geleidt, dan kan je iets meer. druk gebruiken op het mes maar kijk uit nooit te veel druk.

Met een hoeklijn wordt een lijn getekend die loodrecht op het dak staat.

Om te voorkomen dat de bak doordrukt tijdens het snijden vul ik de ruimte tussen de twee bakken op. In dit geval met een potje verf.

Neem de tijd voor het snijden zodat je strakke snijlijnen krijgt waar je straks de nieuwe zijwand ik kan lijmen.

De zaagsnede bij de kop moet vlak achter de deur zitten anders heb je straks te weinig vlees voor het raam.

De zijwand bestaat uit drie lagen.

Die natuurlijk weer netjes op elkaar worden gelijmd.

Hier aan de binnenkant de ruimte waar straks de ramen komen te zitten nadat het model gespoten is.

Om de wand passend te maken leggen we hem aan de onderkant langs de zaagsnedes met het uiteinde van de kopkant exact gelijk aan de zaagsnede.

Aan het uiteinde steekt de wand dan iets uit. Snij deze dan exact uit langs de snijlijn van de bak. Nu is de wand dus passend gemaakt

De wand wordt nu in de bak gelijmd.

De eerste wand zit erin en nu laten we het geheel een nachtje met rust zodat de verbinding goed kan uitharden.

De tweede wand is gelijmd en klaar om in de bak gezet te worden.

We gaan nu aan de andere zijde van het rijtuig aanpakken. Om te weten tot hoe ver je moet snijden zetten we met potlood streepjes op het dak. Zodra je stalen lineaal namelijk op de bak ligt ben je de referentoe kwijt hoe ver je moet snijden en die krijg je terug door je twee streepjes van het potlood.

Gebruik zeker in het begin niet te veel kracht met snijden want dan heb je kans dat de lineaal verschuift of dat je uitschiet. Er onstaat dan een groef een groef die als hij diepgenoeg is het mes gelijdt. Op het eind kan je dan ook wat meer kracht gebruiken.

De wand is aan de andere zijdes nu ook in de bak gelijmd.

volgende pagina >