De bouw van Plan T

Frank Oude Elferink is een aantal verschillende plan T’s voor me aan het bouwen. Hier zijn verhaal hoe hij uit drie plan V’s een plan T maakt. Doordat deze plan T in de schaal 1:100 is gemaakt past hij prima bij de plan V van Fleischmann.

De beide koprijtuigen (BK rijtuig) kunnen zo 1op 1 uit de set worden overgenomen uit de sets van plan V. De tussen rijtuigen worden gemaakt door zagen en plakken van de overige bakken uit de plan V sets.

De zaag wordt in de bakken gezet om voor ieder bak de juiste samenstelling te krijgen. Hier wordt het AB rijtuig gemaakt. Het andere deel van de AB komt uit een groene bak Dan worden de 2e delen pasklaar gemaakt. Als de delen geheel vlak zijn gemaakt worden ze aan elkaar gelijmd. Op de achtergrond het boek electrische treinen in Nederland deel 3 waar je prima tekeningen in vind voor de samenstelling van de bakken. Dit is dus het Bd rijtuig. Bij de bouw blijven er wel eens wat koppen over… Het grootste gedeelte van de zijwand wordt opnieuw ingezet. De bakken worden in de grondverf gezet waarbij onregelmatigheden heel duidelijk worden. Dit betekend weer schuren en plamuren Tot we de perfecte bak hebben zonder naden en onregelmatigheden. Daarna het wit als deklaag voor het geel. Als we namelijk eerst met een donkere kleur spuiten is het veel moelijker om een goede kleur geel te krijgen omdat de donkere kleur door de gele laag doorschemerd. Het eerst wordt de kleur geel gespoten. Als we namelijk eerst met een donkere kleur spuiten is het veel moelijker om een goede kleur geel te krijgen omdat de donkere kleur door de gele laag doorschemerd. Daarna worden de deuren grijs gespoten, het de reclame banen blauw en het dak grijs.