Het huis is door de jaren verbouwd maar aan de hand van de blauwdruk van originele tekeningen kunnen we herleiden hoe het gebouw er in de jaren 50 er uit zag. In de archieven zoeken we naar foto’s van het gebouw in de jaren 50. Handig is het ook om met de bewoners te praten. Die vinden het prachtig dat hun huis wordt nagebouwd en je krijgt heel veel details te horen en je kan plekken fotograferen die vanaf de buitenkant niet toegankelijk zijn. De volgende stap is heel veel detail foto’s maken van het gebouw in de huidige staat. We kunnen met tekenen zoveel details aanbrengen omdat de plotter heel nauwkeurig werkt.
Als alle gegevens verzameld zijn kunnen we gaan tekenen
Aan de hand van de tekening zetten we eerst de basis op in 1/100 (de onderkant) wat we daarna verschalen naar 1/87 (de bovenkant)
Tijdens het tekenen moeten we rekening houden dat we in een plat vlak een 3D model creëren. Dat betekent rekening houden met de dikte van het materiaal. Dit doen we bij de hoeken en voor de diepte van de wanden
We tellen de stenen en die worden dan exact volgens de werkelijkheid in de tekening geplaatst.
De schoorsteen komt meer naar voren. dat is het blanke gedeelte naast het grote raam. De voordeur valt meer naar achteren en daar is ruimte voor opengelaten. Boven de deur is het vierkant waarin de naam van het huis staat.
De voordeur loopt gelijk met de uitbouw naar links zodat deze in het zelfde vlak wordt getekend. De trap en het voorportaal worden apart getekend.
Als alles getekend is dan worden de lagen uit elkaar getrokken zodat er diepte in de wanden komt. De tekening kan naar de plotter zodat we met het bouwproces kunnen gaan beginnen.