s88 compatible terugmelder met 16 stroomdetecterende ingangen.
En meer…
Terug naar de digitaal pagina.
Met de opkomst van de digitaal techniek ligt het automatiseren van een modelbaan binnen handbereik.
Naast het kunnen besturen van de treinen met behulp van de PC, is het voor een (semi-) automatisch bedrijf nodig, dat een computer (PC) weet waar de treinen zich bevinden.
Dit principe wordt terugmelden genoemd. Tussen rails en digitale centrale wordt een stukje electronica aangesloten dat op enerlei wijze de aanwezigheid van een trein detecteerd. Voor het 3-rail systeem is dit vrij eenvoudig door 1 van de rails te isoleren en aan te sluiten op een digitale ingang. Door het kortsluiten van de rails door de assen van locomotieven en wagens wordt een melding gegenereerd. Dit zijn de z.g. kortsluitmelders. Voor het 2-rail systeem ligt het iets ingewikkelder. Immers de rails kunnen en mogen niet kortgesloten worden. De methode die dan vaak wordt toegepast, is die van stroom detectie. M.a.w. een stukje electronica meet of er op een bepaald stuk rails stroom verbruikt wordt. Deze electronica levert dan op zijn beurt weer een melding naar de terugmelder.
Modules voor beide systemen zijn kant en klaar in de handel te koop. Een groot nadeel is naast de prijs, dat vaak een combinatie van modules moet worden aangeschaft waarmee e.e.a. te realiseren is.
Om aan de bezwaren tegemoet te komen heeft Wim Ros een print ontworpen waarop electronica voor 16 !! stroomdetectoren inclusief de terugmeldings electronica volgens het s88 principe is aangebracht. Het s88 systeem is 1 van de eerste methoden van terugmelding, zoals die aanvankelijk door Marklin op de markt werd gebracht. Tegenwoordig zijn er vele merken die de z.g. s88-bus ondersteunen.
Een van de nadelen van het s88 systeem is, dat indien niet geheel correct aangesloten en/of in het geval van lange bekabeling het nogal storingsgevoelig kan zijn. De reden hiervoor is, dat er zwakke computer-logica signaaltjes van 5v in een nogal ruwe en van electronische storingsbronnen vergeven model-baan omgeving worden getransporteerd.
Om dit soort stroringen te voorkomen, zijn er tal van andere ‘bussen’ ontwikkeld. Zo heeft Lenz de RS-bus, Trix de SX-bus en Digitrax het LocoNet ontwikkeld.
Daar de print van Wim Ros eigenlijk te mooi is om niet voor de andere systemen te gebruiken, en anticiperend (maart 2008) op het feit, dat de Uhlenbrock IntelliBox II ( opvolger van de huidige IB met s88-bus ) geen s88-interface meer zal hebben, is er een s88LocoNet module ontwikkeld. Op deze pagina bevindt deze zich nog in het prototype stadium.
Het huidige chiptekort (2022) zorgt er voor dat door leverings achterstand veel decoders niet meer te leveren zijn.Karst ontwikkelde met nieuwe chips de volgende generatie decoders die gelukkig wel leverbaar zijn
Lees hier verder om te zien hoe een s88SD16 gebouwd kan worden.