XPressNet – PC Interface met s88 aansluiting voor terugmelding.

XPressNet – PC Interface met s88 aansluiting voor terugmelding.

Terug naar de digitaal pagina.

Reeds sinds enige tijd brengt ROCO voordelige startsets uit met het digitale systeem MultiMaus.
Om dit digitsle systeem aan een computer te koppelen voor automatische treinbesturing, brengt ROCO het z.g. RocoMotion pakket uit. Naast het feit dat deze uitvreiding nogal prijzig is, is het protocol waarmee het aangestuurd wordt niet vrijgegeven. Hierdoor kan het niet met allerlei free-ware treinbesturings software als Koploper gebruikt worden.

Daar het ROCO MultiMaus-systeem compatible is met Lenz (XPressNet), zou de LI100 interface van Lenz gebruikt kunnen worden om de treinen en wissels met de computer te besturen.

Naast het kunnen besturen van de treinen met behulp van de PC, is het voor een (semi-) automatisch bedrijf nodig, dat een computer (PC) weet waar de treinen zich bevinden.
Dit principe wordt terugmelden genoemd. Tussen rails en digitale centrale wordt een stukje electronica aangesloten dat op enerlei wijze de aanwezigheid van een trein detecteerd. Voor het 3-rail systeem is dit vrij eenvoudig door 1 van de rails te isoleren en aan te sluiten op een digitale ingang. Door het kortsluiten van de rails door de assen van locomotieven en wagens wordt een melding gegenereerd. Dit zijn de z.g. kortsluitmelders. Voor het 2-rail systeem ligt het iets ingewikkelder. Immers de rails kunnen en mogen niet kortgesloten worden. De methode die dan vaak wordt toegepast, is die van stroom detectie. M.a.w. een stukje electronica meet of er op een bepaald stuk rails stroom verbruikt wordt. Deze electronica levert dan op zijn beurt weer een melding naar de terugmelder.

Bij het gebruik van het Lenz interface kan echter in combinatie met het ROCO systeem geen terugmelding worden aangesloten. Dit wordt door de Lenz centrale geregeld. Het MultiMaus-systeem ontbeert deze mogelijkheid, waardoor er geen echte geautomatiseerde treinenloop kan worden gerealiseerd

Om aan de bezwaren tegenoet te komen is er een XPRessNet Interface onwikkeld dat naast een Lenz compatible PC interface, ook een aansluiting heeft voor de s88 Bus. Wim Ros heeft hiervoor (s88-bus) een print ontworpen waarop electronica voor 16 !! stroomdetectoren inclusief de terugmeldings electronica volgens het s88 principe is aangebracht. Het s88 systeem is 1 van de eerste methoden van terugmelding, zoals die aanvankelijk door Marklin op de markt werd gebracht. Tegenwoordig zijn er vele merken die de z.g. s88-bus ondersteunen.

Het hier getoonde s88XpressNetLI interface maakt het mogelijk om met het ROCO MultiMaus systeem en gebruikmaking van s88 terugmelders en b.v. Koploper een instap-niveau computersturing te realiseren.

Download:

Handleiding Nederlands

Manual English

Configuratie programma/Configuration program

Inmiddels is het interface in verschillende uitvoering te bestellen. Klik hier voor meer informatie.

Lees hier verder om te zien hoe een S88XPressNetLI gebouwd kan worden.

Let Op! De afgebeelde foto’s zijn van de bouw van het pre-productie model. De vorm en uitvoering van verschillende componenten kunnen afwijken.