ServoSwitch: Enkelvoudige DCC servodecoder met puntstukpolarisatie.

ServoSwitch: Enkelvoudige DCC servodecoder met puntstukpolarisatie.

Terug naar de digitaal pagina.

Al geruime tijd had ik de behoefte om ervaring in de vliegtuigmodelbouw opgedaan met z.g. servomotoren toe te passen in onze hobby. Servo motoren kun je in elke gewenste stand tussen -90′ en +90′ laten draaien en stil laten staan. Ze zijn nagenoeg geruisloos en ze kunnen zeer langzaam draaien. Al deze eigenschappen maken ze zeer geschikt voor bijvoorbeeld het realistisch omleggen van wissel, het bedienen van armseinen, overwegen, loodsdeuren, waterkranen etc.

Helaas gaat dit niet zomaar zonder elektronica. Voor dit doel werd een stukje elektronica ontworpen gebaseerd op een microcontroller. Deze luistert enerzijds naar de DCC commando’s van de centrale en maakt anderzijds de puls voor de servo.
Omdat in eerste instantie ze bedoeld waren om er Tillig wissels mee aan te sturen, is er ook een voorziening ontworpen om de puntstukken te polariseren.

Servodecoders zijn ook gewoon in de handel te koop, maar missen dan altijd wel een of andere ‘feature’ waardoor er ofwel elektronisch, ofwel mechanisch aanvullingen gemaakt moeten worden.

Inmiddels zijn servo’s dusdanig goedkoop geworden dat een combinatie van decoder en servo niet veel meer hoeft te kosten dan een standaard wisselaandrijving. Een leuke bijkomstigheid dus.

Lees hier verder om te zien hoe een  ServoSwitch gebouwd kan worden.

Let Op! De afgebeelde foto’s zijn van de bouw van het pre-productie model. De vorm en uitvoering van verschillende componenten kunnen afwijken.