3D tekenprogramma’s

Er zijn vele  3D tekenprogramma’s. Hieronder zijn er enkele beschreven waarmee je gratis aan de slag kan.

 

 

Onshape

Dit is een gratis 3D tekenprogramma die je hier kan downloaden. Om dit programma onder de knie te krijgen zijn er youtube zijn genoeg tutorials voor te vinden. Op Beneluxspoor bied Hans van den Burgt samen met Henk de Vlaam hulp aan dit programma te leren. Alles wat je tekent is beschikbaar voor iedereen in de gratis versie. Het programma gebruik je door middel van en webbrowser en als je geen internet hebt kan je op dat moment niet werken. Je kan gratis net dit programma werken zolang het niet commercieel wordt gebruikt

 

Fusion 360

 

Wil je wat uitgebreider en meer controle en tools krijgen om 3D te tekenen dan kan je Fusion 360 downloaden. Dit is een programma waar je normaal voor moet betalen maar voor hobbyisten is dit gratis. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen maar na de 30 dagen trail kan je dit aanvragen. Op het internet zijn genoeg youtube filmpjes te vinden die je wegmaken in het proces van het tekenen met dit programma. Dit programma staat op je computer en je kan je files op je computer opslaan maar ze worden ook in de cloud opgeslagen. je kan dit programma gratis gebruiken zolang je er niet meer dan 1000 euro per jaar mee verdiend. Ik heb veel gehad aan deze filmpjes van Arnold Rowntree.

 

.

 

Tinkercad

Een gratis programma om 3D mee te tekenen vind je op tinkercad.com. Je meld je aan en daarna kan je aan de slag. Dit is een mooi programma om te starten met 3D tekenen. Er zit een duidelijk leerprogramma bij zodat je het 3D tekenen je eigen kan maken. Ze hebben verschillende vormen kant en klaar waarmee je je tekening kan beginnen.

De maten van de vormen zijn instelbaar.

Na een tijdje oefenen moet het niet te ingewikkeld zijn om hier mee aan de slag te gaan.