Acryl verven

 

Acrylverf of polymeerverf is een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars uit de acrylgroep. De basis van acrylverf is een acrylaatharsdispersie van minuscule deeltjes acrylaat verdeeld in water. Deze dispersie ziet eruit als een melkachtige vloeistof maar droogt helder op door de verdamping van het water, waarbij de deeltjes op de ondergrond neerslaan in een flexibele laag. De bindmiddellaag is na droging transparant en toont dan de natuurlijke pigmentkleur. Acrylverf kan worden verdund met water of tolueen, en is na droging watervast. Het drogingsproces is onomkeerbaar. Tijdens het drogen wordt de kleur van acrylverf iets donkerder en vindt er door de verdamping ook een aanzienlijk volumeverlies plaats. om dit op te vangen wordt een vulmiddel gebruikt.

Deze verf wordt tegenwoordig heel veel gebruikt in de modelbouw en is in veel kleuren te verkrijgen. De verf droogt snel en daardoor zonder hulpmiddelen moeilijk te gebruiken met de kwast. De verven op waterbasis en zijn daardoor minder giftig. Als de verf lang niet gebruikt wordt zullen de mengkleuren bezinken. Hoe langer dit duurt des te moeilijker het is om dit proces om te keren. Vaak zal een krachtig schudden van de verf deze in een bruikbare staat terug brengen.

Een handig apparaat hiervoor is een speciale paintschaker van Robart. Voordat ik de verf gebruik gaat deze altijd even in de shaker zodat ze weer goed gemengd is en daardoor goed op kleur en de juiste verdunning heeft. Voor het schudden is het makkelijker om glazen of metalen schudkogeltjes toe te voegen waardoor de verf beter mengt. Sommige verfflesjes hebben bij aflevering deze balletjes in het potje zitten

Voor gebruik met de airbrush is het belangrijk dat je een dubbel action airbrush gebruikt. De techniek is eerst lucht blazen, dan de verf toevoegen. Bij het stoppen eerst verftoevoer afsluiten en daarna pas stoppen met lucht blazen. Acryl verf droogt namelijk snel en zou je dit niet doen dan raakt je nozzle snel verstopt. Vaak voegen we voor het spuiten een of twee druppels retarder toe.

Voor het gebruik van de kwast is het heel makkelijk om een wet pallet te gebruiken. Hierdoor droogt de verf niet uit en kan je mengsels van kleuren een hele tijd nog gebruiken. Deze kan je kopen maar ook makkelijk zelf maken.