Plan U: De Bedrading en Electronica 

Plan U: De Bedrading en Electronica 

Om een rijdend model te verkrijgen is het noodzakelijk bedrading en enige electronica aan te brengen.

Hier wordt een bedradingssuggestie gedaan. Tevens is te zien hoe met behulp van SMD leds de front en sluitseinen gemaakt kunnen worden

Lees hier verder over hoe de bedrading en electronica aangelegd wordt.

Het electrisch schema van de mBDk. Het electrisch schema van de B. Het electrisch schema van de ABk. Het gehele stel wordt meegenomen in de stroomafname. De bedrijfszekerheid en het rijgedrag neemt hierdoor aanzienlijk toe.

Om de draaistellen nog steeds servicevriendelijk te kunnen demonteren, wordt tussen draaistel-stroomafnemers en rijtuigbodem een stekkerverbinding gemaakt.

Hiertoe worden van een Male- en Female dubbele connectorstrip met 1.27mm raster blokjes van 4 polen afgezaagd.

Vijl deze blokjes netjes vierkant… …en pers ze van bovenaf in de reeds voorgeplotte openingen.

Om contact te maken met in de kappen ingebouwde connectors worden printjes gemaakt voor in de balkons, waarop, met de koperlaag naar boven, de male connectors gesoldeerd worden.

Na dit solderen worden de plaatjes in de connectors gestoken. De plaajse ‘zweven nu ong. 0.5mm boven het niveau van de bodem in de bak…

(De kopkant van de ABk) …op de bodem wordt een klein beetje twee-componentenlijm aangebracht, de kappen op de bodem geplaatst.
En de plaatjes door de ramen van de balkons naar beneden vastgedrukt.

(De B-kant van de ABk) Op het printje aan de kopkant worden de voorschakelweerstanden voor de front- en sluitseinen en de 1e klas binnenverlichting aangebracht.

Sluitseinen (wit)*            3k9
Frontseinen (geel)           1k5
Binnenverlichting (paars) 1k

*de draadkleuren tussen haakjes Aan de B-kant komen de twee gelijkricht diodes (blauw, 1n4148) die de ‘blauwe’ boordspanning gaan maken.
De kathodes (waar de zwarte ringetjes zitten) vormen de (blauwe) plus. De andere zijde zit aan de zwarte, respectievelijk de rode draad.

En de voorschakelweerstand voor de 2e kas verlichting (paars, 1k). Tussen de beide printjes wordt met standaard decoderdraad en standaard kleurcodes de verbinding tot stand gebracht.

Noot: Natuurlijk kan het ook 1 kleur draad zijn. Veel minder foutgevoelig is het gebruik van de juiste kleuren. Ook bij eventueel foutzoeken en het noodzakelijke controleren en testen van de schakeling is dit erg handig. De sluitseinverlichting bestaat uit 2 rode SMD diodes.

Deze worden op weerszijden van een stukje 3.0 x 0.5mm styreen (afval van de bakken plot) gelijmd met industrielijm. De ene led wijst met de anode naar beneden (blauw), de andere met de kathode (wit).

Op de bovenkant wordt een klein stukje draad gesoldeerd als doorverbinding. De leds staan dus in serie.

Met de voorschakelweerstand van 3k9 staan deze leds op ca. 3mA ingesteld. Ruim onder hun maximale stroom van 20mA. Levensduur dus geen probleem ! Het zo geconstrueerde plaatje wordt ingekort tot 6.5mm en verticaal tegen het schotje gelijmd. Een plotlijn aldaar helpt bij het uitrichten.

De leds moeten in de naar de wanden (zijkant dus) wijzen. Hier overheen valt later de standaard Fleischmann lichtgeleider. De frontseinverlichting wordt op dezelfde manier met gele SMD leds gemaakt, echter wordt hier in plaats van een stukje draad, een derde ledje op de bovenkant gesoldeerd.

Ook deze leds staan weer in serie.

Met een voorschakel weerstand van 1k5 staan deze leds op ca. 7mA ingesteld. Geel is iets minder sterk dan rood dus iets meer stroom is nodig om een evenwichtig seinbeeld te verkrijgen. Het bedraden van de stroomvoerende koppeling.

Het kleurenschema voor de Plan U is afwijkend van de originele PIKO hondekop.

Dit komt omdat we ook de baanvoeding (rood en zwart) en de binnenverlichting (paars) transporteren.

Voor de female koppeling (ABk en mBDk-kant van de B) is de bezetting als volgt:

van links naar rechts / onder naar boven;

Rood
Zwart
Paars
Wit
Geel

Mocht je je eigen Plan U met deze willen kunnen koppelen, houd dan deze volgorde aan 🙂

De koppeling gemonteerd.
Dit gaat het handigst door eerst de draden door de opening te steken, en dan de koppeling op z’n plaats te wurmen.

De lussen in de draden zorgen er voor dat de koppeling vrij kan bewegen.

Door ze op de aangegeven manier vast te plakken aan de bodem en ze daarna vlak weg te duwen naar de zijkant, kan later het interieur er nog mooi bovenop. Het inwurmen van de koppeling gaat het makkelijkst in de aangegeven stand. Op het bovenste afdekplaatje zit een gravure die deze stand markeert. Eventueel kan er hier ook iets styreen weggesneden worden mocht het helemaal niet lukken.

Beweeg voor het vastlijmen van de draden de koppeling helemaal in de uiterste stand, zodanig dat de draden net niet strak gaan staan.

Rest alleen nog het aanbrengen van het veertje, het pinnetje is al aanwezig. Een klein gaatje in de bodem op het ingegraveerde plekje. Vervolgens een stukje ijzerdraad haaks ombuigen en er in steken. Vastzetten met industrielijm. Het Male deel van de stroomafname connectors kan in de onderkant worden ingestoken. Aan deze connector worden dan de stroomafnemers aangesloten.

Neem de geisoleerde afnemers voor de rechterkant van het treinstel (mBDk is vooruit) dit wordt dan de rode draad. Het totaal overzicht van de ABk. De mBDk kant van de B.

Opbouw, onderdelen en aansluiting is iedentiek aan de B-kant van de ABk. De ABk-kant van de B.

Hier slechts de voorschakelweerstand van de binnenverlichting aan ABk zijde. Het totaal overzicht van de B. De B kant van de mBDk.

Ook hier is gebruik gemaakt van een printplaatje om alle onderdelen op te solderen.

Tevens dient het als ‘rangeerveld’ voor alle bedrading in de mDBk. Hier komen alle draden op die van de motor na bijeen.

Let ook op de connector verbinding tussen draaistel aansluiting en print. Hierdoor is het eenvoudig het draaistel voor onderhoud van de bak te scheiden. Let Op:

De weerstand voor de binnenverlichting is hier 820 Ohm!

Dit in verband met het feit dat er 4 leds in serie staan in de mBDk. Met behulp van een Uhlenbroch NEM 652 contrastekker is het stel netjes digitaal voorbereid.

Eenvoudig kan hier dan de decoder geplaatst worden.

De draden lopen door een gaatje in het decoderschot naar de printplaat achter in de bak.

Let op dat de motoraansluitingen tegen-intiutief rood rechts en zwart links hebben !! Vanuit dit perspectief is de nog zwevende paarse draad te zien voor de verlichting van de ABk en de B.

Ook is onder in beeld de bedrading die van de seinen en het motordraaistel komen richting print te zien. Decoder inbouw is dan nog een fluitje van een cent !.

De decoder kan eenvoudig tegen het schotje geplakt worden met dubbelzijdig schuimtape van Tesa/3M/Scotch. Een close-up van de frontsein leds.. Ook in de mBDk gemonteerd. Net als de sluitsein leds.

Merk op dat hier wit frontsein is en geel sluitsein. Dit betekent dat de mBDk Cabine 1 is !!

Let ook op de manier waarop de draden vanaf de draaistel stroomafnemers met een lus door de clip lopen, en daarna terug richting print. Dit is om scherpe kknikken en buigingen te voorkomen.

De bedrading van de seinen verdwijnt onder de vloer van de bak… … waarin op de hoeken gaatjes zijn geboord…. … om rechtsonder de draden keurig langs het bodembakje richting print te laten lopen.

Opnieuw zijn hier de lussen in zwart en rood goed te zien. Het totaal overzicht van de mBDk. Alle bedrade bodems naast elkaar. Als het geheel met succes is doorgemeten en getest, ziet een Plan U er met verlichting er zo uit…

De bakken Verlichting De inrichting Het dak De bodems De aandrijving en de draaistellen De bedrading en electronica De ramen en het glas De koppen Onderdelenlijst Het model gesuperd Opschriften